IFA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«IFA» er en forkortelse som kan ha flere betydninger
IFA lakrispastiller, oppkalt etter operasangeren Ivar F. Andresen, kom på markedet i 1930. Nidar produserer i dag flere smaksvarianter, som disse utstilt i en Extra-butikk i Bergen 2017.

IFA er en salt lakrispastill produsert av Nidar.

Historie[rediger | rediger kilde]

IFA ble første gang lansert i 1930 av sjokoladeprodusenten ASOLA (AS O. Larsen) og fikk sitt navn etter initialene til operasangeren Ivar F. Andresen. I 1968 overtok Kiellands dropsfabrikk salget av IFA, og etter at denne fabrikken ble kjøpt i 1975 er det Nidar som står for produksjonen.

Den første utgaven av pastillen var søt lakris, den nåværende versjonen med saltlakris ble ikke lansert før på slutten av 1950-tallet. Fremdeles står Ivar F. Andresens anbefaling å lese bak på pakken:

«Blandt dens fornemste egenskaper er først og fremst den, at den forebygger tørrhet i hals og svelg. Jeg kan paa det varmeste anbefale denne pastill til sangere, talere, røkere og sportsmenn. Dresden N. 5-11-30»

IFA ble blant annet brukt som sponsor for åpningen av Den Norske Opera i 2008.

Varianter[rediger | rediger kilde]

I september 2006 ble det lansert en ny, stor, sukkerfri IFA-pastill. Store IFA kommer i tre smaker: søt lakris, pepper-lakris og jordbær-lakris. I september 2008 ble også Store IFA med appelsinsmak lansert. Pepper-versjonen har siden gått ut av produksjon.

I april 2012 ble det lansert en IFA-variant med eukalyptussmak, som heter "Euka-Lakris"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Om IFA på Nidars hjemmesider[død lenke]