International Council of Museums

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «ICOM»)
International Council of Museums
Org.formForening etter loven av 1901
Stiftet1946
LandFrankrike
HovedkontorParis[1]
StyrelederAlberto Garlandini (juni 2020)[2]
UtmerkelserDen kulturelle fortjenstorden (2006)[3]
MottoMuseums have no borders, they have a network[4]
Nettstedicom.museum (en)[5]
Kart
International Council of Museums
48°50′46″N 2°18′22″Ø

International Council of Museums (ICOM) er en internasjonal organisasjon av museer og profesjonelle museumsfolk. Organisasjonen arbeider med ulike spørsmål knyttet til bevaring og formidling av verdens natur- og kulturarv, nå og i fortiden, synlige og usynlige naturminner og kulturminner. ICOM ble stiftet i 1946 som en ikke-statlig organisasjon, og har et nært forhold til UNESCO, formelt og konsultativt. Som en ideell organisasjon er ICOM hovedsakelig finansiert av kontingent og med støtte, blant annet fra statlige kilder. Museer og individuelle medlemmer danner et nettverk som opprettholdes med nyhetesbrev. Medlemmene har gratis adgang i hverandres museer. ICOM gjennomfører deler av UNESCOs program for museer. ICOMs hovedkvarter ligger i Paris og inneholder ICOMS sekretariat, og UNESCO–ICOM Museum Information Centre. ICOM administrerer internettdomenet .museum.

Internasjonale fagkomiteer[rediger | rediger kilde]

ICOM har 30 internasjonale komiteer med fokus på ulike typer av museer (for eksempel naturhistoriske museer og samlinger, kunstmuseer, militære museer, transportmuseer, etnografiske museer), og 117 nasjonale komiteer som representerer medlemslandene. De internasjonale komiteene har årlige møter, og det har også hovedkomiteen. Hvert tredje år avholdes generalforsamling. Det første møtet ble holdt i Paris i 1948. De siste årene var generalkonferansen i Seoul i 2004, Venezia i 2007 og i Shanghai i 2010.

Museumsetiske regler[rediger | rediger kilde]

ICOM setter internasjonale standarder for museene, og har utarbeidet det museumsetiske regelverket som definerer etiske prinsipper for arbeid i museer.

ICOM-CC er den største fagkomiteen med over 1 500 medlemmer fra hele verden og fra alle ulike typer museer og konserveringsprofesjoner. Komiteen har som mål å fremme konservering, undersøkelse og analyse av naturhistorisk og kulturhistorisk viktig materiale.

Standard for dokumentasjon[rediger | rediger kilde]

ICOM-CIDOC har fokus på dokumentasjon og dokumentasjonsstandarder for museum, arkiver og liknende organisasjoner. Komiteen har mer enn 750 medlemmer i 60 land. CIDOC har definert en modell med begreper (kjent som CIDOC CRM), som inneholder en formell ontologi for informasjon om kulturarven (og naturarven). Den er formelt en ISO International Standard (ISO 21127).

Norsk ICOM[rediger | rediger kilde]

Norsk ICOM er den norske nasjonalkomiteen av ICOM. Norsk ICOM har om lag 750 medlemmer, og ivaretar ICOMs interesser i Norge.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ EUs transparensregister-ID 333322034810-67, besøkt 22. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://icom.museum/en/news/alberto-garlandini-appointed-new-icom-president/.
  3. ^ thacker.diraol.eng.br, besøkt 11. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ https://icom.museum/en/; besøksdato: 6. februar 2024.
  5. ^ ich.unesco.org, besøkt 29. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ http://norskicom.no/hjem/ norsk icoms hjemmeside, besøkt 31.8.2023

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]