Hyposensibilisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hyposensibilisering (også kalt allergivaksinasjon) er en metode for å helbrede eller lindre allergier ved at pasienten utsettes for økende doser av det aktuelle allergiframkallande stoffet (allergenet) via injeksjoner.

Formålet er å "lære" kroppen å uskadeliggjøre allergenet uten å fremkalle en allergisk reaksjon. Dette oppnås ved at antistoffreaksjonen gradvis skifter fra å være IgE-dominert til å bli IgG-dominert. IgG kan binde opp allergenet og derved forhindre aktivering av den IgE-dominerte reaksjonen.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Injeksjonene gis subkutant (under huden), som regel i overarmene. I begynnelsen gis injeksjonene hver uke i en oppdoseringsperiode. Deretter gis vedlikeholdsdoser om lag hver 4-6 uke over en periode av flere år.

Etter injeksjonen bør pasienten vente en halvtime under oppsyn av helsepersonell, og tilstanden kontrolleres før pasienten dimitteres. En mulig komplikasjon er at injeksjonen kan utløse en IgE-dominert allergisk reaksjon og derfor bør behandlingen i begynnelsen skje hos en spesialist, der det er kunnskap og ressurser for umiddelbart å kunne behandle en anafylaktisk reaksjon.

Etter besøket noteres størrelsen av en eventuell oppsvulming på injeksjonsstedet.

Behandlingsresultat[rediger | rediger kilde]

Vaksinasjonen som gir best resultat er for allergi mot pollen. Andre, som allergi mot hund, katt og husstøv, har dårligere effekt enn ved pollenallergi. [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.