Hvalsey kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°49′43,860″N 45°46′48,104″V

Hvalsey kirke
Church of Hvalsey - Ella Groedem 54 - ilovegreenland.jpg
Område Kujalleq
Plassering Hvalsey
Beliggenhet

Hvalsey kirke
60°49′43″N 45°46′54″W

Hvalsey kirke (dansk: Hvalsø Kirke) er en gammel nordbokirke som ligger i Hvalsey (Qaqortukulooq), ikke langt fra Qaqortoq, som er sydgrønlands største by.

Den ble trolig bygd på begynnelsen av 1300-tallet, og lå i det som Eirik Raude ga navnet Austerbygda da vikingene etablerte seg på Grønland omkring 1000.

Kirken er den best bevarte ruinen fra nordboerperioden, og er svært godt bygd, med bl.a. rundbuer i vinduene. Den er ikke ulik mange norske middelalderkirker. Andre kirker fra samme periode har forvitret, siden kirker normalt ble bygd av tre eller torv i denne perioden.

Steinene er 4-5 tonn tunge, noen enda tyngre. De har også brukt mørtel, men man vet ikke om det er brukt mellom steinene, eller bare på utsiden av veggene. Mørtelen er lagd av knuste skjell, dermed ville kirken ha vært hvit da den ble bygd. Kirkens ytre mål er 16 x 8 meter, og veggene er ca. 1,5 meter tykke. Gavlene er 5-6 meter høye, men var trolig to meter høyere da de var nybygde. Langveggene er 4 meter høye, man har vært høyere. Taket har trolig vært av tømmer og torv.

Fundamentet kirken er bygd på er ikke utført med samme kvalitet som selve kirken.[1] Torven som kirken er bygd på er i bare varierende grad fjernet, dette er mye av årsaken til at kirken har sunket ujevnt og at veggene ikke står i dag. Restaureringen har ikke gått ut på å gjenoppbygge kirken, men snarere å sikre den og sørge for at den ikke forfaller enda mer.

Grønland forsøker å få kirken inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder («Verdensarven») og i 2003 ble kirken tatt opp på Danmarks tentative liste sammen med bispesetet ved Garðar og Eirik Raudes Brattahlíð. [2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]