Hvalsey kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvalsey kirke
OmrådeKujalleq
PlasseringHvalsey
Byggematerialestein
Beliggenhet
Kart
Hvalseyjarfjord kirke
60°49′41″N 45°46′50″V

Hvalsey kirke (på dansk. Opprinnelig: Hvalseyjarfjardarkirkja) er en gammel nordbokirke som ligger i Hvalseyjarfjord (Qaqortukulooq), ikke langt fra Qaqortoq, som er Sydgrønlands største by.

Den ble trolig bygd på begynnelsen av 1300-tallet, og lå i det som Eirik Raude ga navnet Austerbygda da vikingene etablerte seg på Grønland omkring 1000.

I 1408 ble det feiret bryllup i denne kirken. Fordi brudeparet var islendinger som giftet seg på Grønland, ble bryllupet kjent på Island, og denne beretningen er det siste Europa hørte fra den norrøne bosetningen på Grønland, før 300 års taushet senket seg.[1]

Kirken er den best bevarte ruinen fra norrøn tid, og er svært godt bygd, med bl.a. rundbuer i vinduene. Den er ikke ulik mange norske middelalderkirker. Andre kirker fra samme periode har forvitret, siden kirker normalt ble bygd av tre eller torv i denne perioden.

Steinene er 4-5 tonn tunge, noen enda tyngre. Det er også brukt mørtel, men man vet ikke om det er brukt mellom steinene, eller bare på utsiden av veggene. Mørtelen er lagd av knuste skjell, dermed ville kirken ha vært hvit da den ble bygd. Kirkens ytre mål er 16 x 8 meter, og veggene er ca. 1,5 meter tykke. Gavlene er 5-6 meter høye, men var trolig to meter høyere da de var nybygde. Langveggene er 4 meter høye, man har vært høyere. Taket har trolig vært av tømmer og torv.

Kirkens fundament er ikke utført like godt som selve kirken.[2] Torven som kirken ligger på, er i bare varierende grad fjernet, og dette er mye av årsaken til setningsskadene, der kirken har sunket ujevnt slik at veggene ikke er blitt stående. Restaureringen har ikke gått ut på å gjenoppbygge kirken, men snarere å sikre den mot å forfalle enda mer.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christian Keller: «Hvorfor bosatte vi oss på Grønland?» P2-akademiet bind XXXVI (s. 104), ISBN 9788275961608
  2. ^ «Slipshod workmanship from Viking Times». Miljøstyrelsen i Danmark. Arkivert fra originalen 29. mai 2015. Besøkt 24.11.2007. 

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kujataa, verdensarvområde fra 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]