Hva hendte med Baby Jane?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hva hendte med Baby Jane?
orig. What Ever Happened to Baby Jane?
Bette Davis i filmen.
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde133 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Aldrich
ProdusentRobert Aldrich
ManusforfatterLukas Heller
Basert påWhat Ever Happened to Baby Jane? 
av Henry Farrell
MusikkFrank DeVol
SjeffotografErnest Haller
KlippMichael Luciano
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett1 million dollar[1]
Totalomsetning9, 5 millioner dollar
Prod.selskapSeven Arts Productions
DistributørWarner Bros. Pictures
Premiere
  • 31. oktober 1962 (1962-10-31) (USA)
  • 6. september 1963 (1963-09-06) (Norge)
Eksterne lenker

Hva hendte med Baby Jane? (originaltittel What Ever Happened to Baby Jane?) er en amerikansk psykologisk thriller fra 1962. Filmen er produsert og regissert av Robert Aldrich og har Bette Davis og Joan Crawford i hovedrollene. Den handler om en aldrende skuespiller (Davis) som holder sin funksjonhemmede søster (Crawford) fanget i sitt gamle herskapshus i Hollywood. Filmen er basert på Henry Farrells roman What Ever Happened to Baby Jane?.

Hva hendte med Baby Jane? fikk god kritikk og ble en stor kinosuksess. Den ble nominert til fem Oscar-priser og vant én for beste kostymedesign, sort-hvitt (Norma Koch). Den ble i tillegg nominert til beste kvinnelige hovedrolle (Davis), beste mannlige birolle (Victor Buono), beste kinematografi, sort-hvitt (Ernest Haller) og beste lyd (Joseph D. Kelly).[2] Davis og Crawford ble også nominert til hver sin BAFTA-pris for sine rolleskildringer. Det amerikanske filminstituttet har kåret Davis' rollefigur Baby Jane Hudson til filmhistoriens 44. beste skurkeskikkelse.[3] Dave Itzkoff fra The New York Times har i tillegg kalt den en kultklassiker.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

I anslaget møter man den unge barnestjernen Baby Jane Hudson. I 1917 opptrer hun med sin far på scenen til vill begeistring fra publikum. Søsteren Blanche og hennes mor ser på i kulissene. Blanche er sjalu på at søsteren får all oppmerksomheten. Den neste scenen finner sted i 1935 i Hollywood. Baby Jane er nå blitt voksen, og i en kinosal diskuterer en filmprodusent og en filmregissør Baby Janes arbeid. Av samtalen er det tydelig at Baby Jane ikke lenger er sett på som en seriøs skuespiller, mens søsteren Blanche blir beundret av alle og enhver. I neste scene får man se en ung kvinne bak rattet på en bil. Bilen gir gass, og en kvinne skriker.

Filmen fortsetter i nåtid. Søstrene har blitt eldre; Baby Jane (Bette Davis) sliter med alkoholproblemer og har fått en tydelig svekket stjernefaktor. Penger får hun ved å forfalske søsterens underskrift. Blanche (Joan Crawford) sitter i rullestol og er avhengig av søsteren for å klare seg. Blanche ønsker at søsteren skal legges inn på en klinikk og planlegger å selge huset. Baby Jane finner ut om planene hennes og gjør alt hun kan for at Blanche ikke skal kontakte en tredjepart. Hun ønsker å vende tilbake til scenen og hyrer inn pianisten Edwin Flagg (Victor Buono) for å få det til. Edwin blir Blanches eneste mulighet til å slippe fri fra søsterens fangenskap. Til slutt blir Baby Jane nødt til å flykte med søsteren, med politiet i hælene.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Konflikten mellom Davis og Crawford[rediger | rediger kilde]

Bette Davis og Joan Crawford i Hva hendte med Baby Jane?.

Den omdiskuterte konflikten mellom Davis og Crawford bidro til filmens umiddelbare suksess.[5] Da Davis ble nominert til en Oscar for sitt arbeid og ikke Crawford, gikk det rykter om at Crawford drev lobbyvirksomhet for å påvirke stemmegivningen. Crawford tok kontakt med de andre nominerte for å spørre dem om å ta i mot prisen på deres vegne dersom de ikke kunne være tilstede under utdelingen. Da Anne Bancroft vant prisen, var det Crawford som gikk ut på scenen og mottok prisen.[6][7]

Innspillingen av Hva hendte med Baby Jane? la grunnlaget for første sesong av TV-serien Feud, som handler om feiden mellom Davis og Crawford. Jessica Lange spilte Crawford, mens Susan Sarandon spilte Davis. Ryan Murphy stod bak TV-serien.[8] Den ble nominert til flere Primetime Emmy Awards.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alain Silver og James Ursini, Whatever Happened to Robert Aldrich?, Limelight, 1995, s. 256
  2. ^ «The 35th Academy Awards (1963) Nominees and Winners». oscars.org. Besøkt 17. april 2017. 
  3. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 17. april 2017. 
  4. ^ Itzkoff, Dave (12. juli 2012). «Whatever Happened to ‘Baby Jane’? It’s Getting a Remake». The New York Times. Besøkt 17. april 2017. 
  5. ^ «'BLU-RAY REVIEW – "What Ever Happened to Baby Jane?"». Slant Magazine. 6. november 2012. Besøkt 17. april 2017. 
  6. ^ Mother Goddam: The Story of the Career of Bette Davis av Whitney Stine, Hawthorn Books, Inc., 1974, ISBN 0-8015-5184-6, s. 296–297
  7. ^ Joan Crawford: The Essential Biography av Lawrence J. Quirk og William Schoell, University Pr of Kentucky, 2002, ISBN 0813122546, ISBN 978-0813122540, s. 221
  8. ^ Wagmeister, Elizabeth. «Feud: Ryan Murphy Lands Third FX Anthology With Susan Sarandon, Jessica Lange». Variety. Besøkt 17. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]