Hunua Ranges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hunua Ranges
Vannreservoaret Mangatangi Reservoir ligger i Hunua Ranges.
LandNew Zealands flagg New Zealand
Kart
Hunua Ranges
37°04′S 175°11′Ø

Hunua Ranges er en rekke åser sørøst for AucklandNordøyaNew Zealand. De dekker om lag 250 km², hvorav rundt 178 km² er vernet område, og når en største høyde på 688 moh. ved Kohukohunui. Auckland får mye av vanntilførselen sin fra vannreservoarer i Hunua Ranges.

Skogene og åsene var i føreuropeisk tid benyttet av maorier for å skaffe mat, tømmer og som tilfluktssted, men i mindre grad for permanent bosetning. Området ble etter hvert kjøpt opp for å bygge ut vannforsyningen til Auckland, og senere innlemmet i de regionale offentlige parkanleggene.

Åsene ligger om lag 50 km sørøst for Auckland, ovenfor den vestlige bredden til havarmen Firth of Thames. Bosetningen er spredd i området, hvor det meste ligger innenfor grensene til Waharau og Hunua Ranges Regional Park. Enkelte kaller området feilaktig for Bombay Hills, men dette er i egentlig en mindre åsrekke som ligger sørvest for Hunua Ranges.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Hunua Ranges – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) «Hunua Ranges», An Encyclopaedia of New Zealand, redigert av A. H. McLintock, utgitt i 1966. Te Ara – The Encyclopedia of New Zealand, oppdatert 26. september 2006.