Humboldtstrømmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Humboltstrømmen, på kartet kalt Peru (Humbolt) Current.

Humboldtstrømmen eller Perustrømmen er et stort økosystem i Stillehavet langs Søramerikas vestkyst. Den strekker seg fra Chiles søndre ende til nordlige Peru oe er blant de aller største av de strømmer som fører opp næringsrikt vann til havoverflaten og dermed øker den organiske produksjon.

Humboldtstrømmen transporterer kalt vann med lavt saltinnholhold fra det sørlige Stillehavet mot ekvator. Her produserer fotosyntesen mer en 300 gram kull i organisk materiale per kvadratmeter og år. Dette betyr at dette område er det mest produktive økosystemet i verden. Strømmen gir dermed også et stort bidrag til fiskerinæringen. Knapt en femtedel av verdens fiskefangster har sitt opphav i Humboldtstrømmen. Det dreier særlig som om fiskearter som sardin og ansjos.

Humboldtstrømmen er uppkalt etter den preussiske naturforskeren Alexander von Humboldt.

De lave temperaturer i arktarktiske farvann hvorfra Humboldtstrømmen fører, gjør at den gjennomsnittlige temperaturen i vannet langs Søramerikas vestkyst er inntil 7- 8 °C lavere enn temperaturen lenger ute på det åpne hav på de samme geografiske breddegrader. En annen virkning er at vannspeilet (havoverflaten) her er inntil 50 cm lavere enn vest ved Indonesia og New Guinea.

Det kalde vannet nedkjøler luften. Kystområdene ved Humboldtstrømmen får lite nedbør og danner derfor ørkenområder, som for eksempel Atacamaørkenen i Chile.

I årene med værfenomenet El Niño avsvekkes den kalde Humboldtstrømmen; den kan da tidvis helt bortfalle.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aaron Sachs: The Humboldt Current: Nineteenth-Century Exploration and the Roots of American Environmentalism. Penguin, New York City 2007, ISBN 978-0-14-311192-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]