Humberto Vidal-eksplosjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Humberto Vidal-eksplosjonen var en gasseksplosjon i skoforretningen Humberto Vidal i Puerto Ricos hovedstad San Juan i 1996. Eksplosjonen krevde 33 menneskeliv.

Eksplosjonen[rediger | rediger kilde]

Bygningen etter eksplosjonen.

21. november kl. 8.35 lokal tid (3.35 norsk tid) eksploderte skobutikken. Eksplosjonen forårsaket enorme ødeleggelser på bygningen. Første og andre etasje ble totalskadd i eksplosjonen. Det ble raskt fattet mistanke om at eksplosjonen var forårsaket av en bombe plantet inne i butikken av lokale terrorister, eller det kunne være brannstiftelse.

Etterforskning[rediger | rediger kilde]

Etterforskere fra NTSB tok prøver fra stedet. Prøvene som ble tatt inneholdt ikke spor av eksplosiver eller brannfarlig væske, som bensin, aceton eller tennvæske. Etterforskerne avhørte flere vitner, og mange vitner nevnte vond lukt, noe som fikk etterforskerne til å tro at det var gass. Det kunne være propan fra det lokale gasselskapet eller metan fra kloakken. Retningen på eksplosjonen var viktig. Propan er tyngre enn luft, og samler seg langs gulvet. Metan, derimot, er lettere enn luft, og samler seg langs taket. Etterforskerne fant blant annet en stålbjelke som var bøyd oppover og sko som var lagret i kjelleren var blitt kastet oppover. Etterforskerne fant også en defekt gassledning under bakken i nærheten, som lå like over et vannrør. Det ble også laget testhull som viste at det var høy konsentrasjon av propan i bakken. Gassen fulgte ledninger i bakken, blant annet en elektrisk ledning inn i kjelleren hvor Humberto Vidal oppbevarte sko. Antennelseskilden ble funnet i nærheten av en termostat tilhørende butikkens klimaanlegg. Isolasjonen var smeltet slik at det dannet seg en gnist som antente gassen.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Gasselskapet San Juan Gas påtok seg ikke ansvaret for eksplosjonen, og ble saksøkt av ofrenes familier og overlevende. Etterforskingen viste at arbeiderne i gasselskapet var dårlig utdannet. Gassdetektoren som ble brukt, skulle skrus på i ren luft. Istedenfor slo gassteknikeren på apparatet nede i kjelleren, noe som gjorde at gassen ikke ble oppdaget.

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.