Human interface guidelines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Human interface guidelines (HIG) er et sett med dokumenter for programvareutvikling som tilbyr anbefalinger til utviklere av applikasjoner. Dokumentenes formål er å forbedre brukeropplevelsen ved å gjøre applikasjonenes grensesnitt mer intuitive, lærbare og konsistentk. De fleste veiledninger er begrenset til å definere en felles look and feel for applikasjioner i et spesielt skrivebordsmiljø. Veiledningene opplister en spesifikk politikk, som noen ganger er basert på studier av menneske–maskin-interaksjon (brukertesting), men de fleste bygger på konvensjoner som er valgt av utviklere for en spesifikk plattform.

Det sentrale formål med HIG er å skape konsistente erfaringer i et brukermiljø (vanligvis et operativsystem eller skrivebordsmiljø), inkludert applikasjonsprogramvare og andre verktøy. Dette betyr både å anvende samme visuelle design og skape konsistent tilgang til og adferd hos felles elementer i grensensittet – fra enkle elementer som knapper og ikoner opp til mer komplekse konstruksjoner som dialogbokser.

Utviklere kan noen ganger velge å bryte disse anbefalinger dersom veiledningene ikke passer til deres applikasjon, eller brukertesting viser fordelene med å ikke gjøre det. Organisasjonen som utgir HIG kan også holde tilbake applikasjonens nytteverdu. Brukergrensensittet til Mozilla Firefox går for eksempel imot GNOME prosjektets HIG, noe som er blant hovedargumentene for å bruke Epiphany i stedet for Firefox i GNOME distribution.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]