Hubred-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hubred-saken er navnet på en sak som har gått i Hedmark i Norge fra høsten 2003 til sommeren 2007. 15. september 2003 sendte lærer Håkon Hubred ved Sentrum videregående skole i Kongsvinger et brev til samtlige lærere ved skolen hvor han kritiserte arbeidsmiljøet ved skolen. I desember samme år sendte han bekymringsmeldinger til Fylkesrevisjonen i Hedmark om hvordan skolen disponerte sine økonomiske midler. I mai 2004 mottok han en advarsel hvor han ble beskyldt for å fremsette udokumenterte påstander, være illojal og ha manglende samarbeidsvilje. Et halvt år senere, 24. november 2004, ble Hubred sagt opp etter å ha jobbet 30 år ved skolen.

Hubred mente oppsigelsen var usaklig, og saken havnet i rettsvesenet. Der kom det til forlik mellom Hubred og arbeidsgiveren Hedmark fylkeskommune i juni 2005, som innebar at Hubred sa opp stillingen sin og fikk økonomisk kompensasjon.[1] Senere så Arbeidstilsynet på saken og de mente at Hubred var dårlig behandlet av Fylkeskommunen, og anbefalte han å forfølge saken.[2] Hubred gjorde dette, og mente at forliket skjedde på feil grunnlag, og at han var en varsler som ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse fra Fylkeskommunens side.

Saken førte til et voldsomt press mot Fylkesrådet, og 10. mai 2007 vedtok Fylkestinget i Hedmark å sette en uavhengig granskingskommisjon på saken, mot Arbeiderpartiets stemmer.[3][4] Jan Fougner ble satt til å lede granskingen, som ble klar 2. juli. Den konkluderte med at Hubred var en varsler, og at[5] Fylkeskommunen ble kritisert for systemssvikt, men også Hubred fikk litt kritikk for sin oppfølging etter brevet av 15. september 2003.

I 2013 ga Hubred ut boka «Hubred-saken. Én mot alle. Alle mot én.»[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]