Huaqing Chi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsyn mot Huaqingpalasset nær Huaqingchi.

Huaqing Chi (kinesisk: 华清池) er en varm kilde i Kina. Den ligger omlag 25 km øst for Xi'an i bydistriktet Lintong i provinsen Shaanxi, i den sentrale delen av landet, 900 km sørvest for hovedstaden Beijing. Huaqing Chi ligger 599 meter over havet, ved nordre del av Li-fjellene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Disse varme kildene er omtalt i dokumentert historie siden nesten 1000 f.Kr., fordi flere konger og keisere bygde palasser ger. Blant dem var kong You av Zhou-dynastiet og keiser Qin Shi Huang av Qin-dynastiet. En utvidet versjon ble bygd av keiser Wu Han under Handynastiet.

Under Tang-keiserne Taizong og Xuanzong ble palasstrukturen her ombygd (ferdig 723) og gitt navnet Huaqingpalasset. Men i forbindelse med An Lushan-opprøret ble det gjort stor skade på anlegget.

Huaqings varme kulper er blitt udødeliggjort i kinesisk diktning, som for eksempel i Bai Juyis dikt Song of Everlasting Regret som tar for seg Xuanzong og Yang:

On a cold spring day, he bestowed upon her the honor of bathing with him at the Huaqing pools,
According to legend, this is the pool that was used by Yang Guifei and the emperor.
The waters of the hot springs were smooth, and washed over her pale white skin.
The palace maids helped her to leave the pool, because she was too delicate and lacked strength.
This was when she began to receive the emperor's advances.

Dette var også åstedet for den historisk interessante Xi'an-episoden i desember 1936 ved disse varme kildene. Det var her som Zhang Xueliang kidnappet Chiang Kai-shek og tvang Chiang til å inngå en allianse med Kinas kommunistiske parti mot det japanske rike.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alexander Pantsov of Steven I. Levine, Mao: The Real Story (New York: Simon & Schuster, 2012), ss. 299-304.