Hu Qili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hu Qili
Fødtoktober 1929Rediger på Wikidata
YulinRediger på Wikidata
Utdannet ved PekinguniversitetetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, ingeniørRediger på Wikidata
Parti Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Den sivile fortjenstorden (2007)[1]Rediger på Wikidata

Hu Qili (kinesisk: 胡启立; pinyin: Hú Qǐlì, født i oktober 1929 i Shaanxi i Kina) er en kommunistisk politiker i Folkerepublikken Kina.

I 1948 sluttet Hu seg til Det kinesiske kommunistiske parti (KKP). Han studerte ved Pekinguniversitetet fra 1946 til 1951. Under studiene var han president for Den allkinesiske studentunion. Han ble uteksaminert med grad i elektronikk.

Han steg i gradene i politikk og det offentlige apparat, var blant annet borgermester i Tianjin, og ble i 1987 medlem av de øverste partiorganer, ikke minst Politbyrået for sentralkomiteen for det kinesiske kommunistparti.

Etter at Hu Yaobangs døde i 1989 og det kom til store demonstrasjoner i Beijing, unnlot han å stemme for unntakstilstand for å slå ned studentene på Den himmelske freds plass. Men i motsetning til Qiao Shi, det andre medlemmet av Politbyrået som lot være å stemme, ble Hu da kastet ut av den stående komite etter Zhao Ziyangs fall.

Etter at han skiftet mening, ble han utnevnt til viseminister for maskinbygging og elektronisk industri ved hjelp av Wan Li.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]