Hopp til innhold

How to Get Away with Murder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
How to Get Away with Murder
Generell informasjon
SjangerRettsdrama, mysterieserie, thrillerserie, LHBT+
Prod.landUSA
Sesonger6
Episoder90
Lengde42 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
29 oppføringer
Viola Davis
Alfred Enoch
Tom Verica
Jack Falahee
Billy Brown
Charlie Weber
Liza Weil
Aja Naomi King
Matt McGorry
Karla Souza
Katie Findlay
Marcia Gay Harden[1]
Amy Pietz[1]
Frank Maharajh[1]
Elliot Knight[1]
Karen Malina White[1]
Bonnie Burroughs[1]
Faran Tahir[1]
Karl T. Wright[1]
Sherri Saum[1]
Sammi Hanratty[1]
Sal Landi[1]
Kathryn Erbe[1]
Oded Fehr[1]
David Andrews[1]
Marianne Jean-Baptiste[1]
Anthony Azizi[1]
Conrad Ricamora
Timothy Hutton
Bak kamera
Skaper(e)Peter Nowalk
ProdusentShonda Rhimes
MusikkPhotek
FotoMichael Price, Jeff Jur
Prod.selskapABC Studios, ShondaLand
Sending
Periode25. sep. 201414. mai 2020
TV-kanalAmerican Broadcasting Company (25. september 2014)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

How to Get Away with Murder (forkortet HTGAWM) er en amerikansk TV-serie som hadde premiere på fjernsynskanalen ABC 25. september 2014. TV-serien ble skapt av Peter Nowalk, produsert av Shonda Rhimes og distribuert av ABC Studios.[2] I Norge går serien på kanalen FEM.

TV-serien handler om forsvarsadvokaten Annalise Keating (Viola Davis), som sammen med fem av studentene sine, blir viklet inn i en drapssak. Alfred Enoch, Jack Falahee, Aja Naomi King, Matt McGorry og Karla Souza spiller Annalises studenter, Charlie Weber og Liza Weil spiller assistentene hennes, Katie Findlay spiller den tidligere klienten hennes, mens Billy Brown spiller en politimann og Annalises kjæreste. Rolleskildringen til Davis har fått spesielt god kritikk, og hun har vunnet én Emmy Award og to Screen Actors Guild Awards for rollen. Hun har også vært nominert til Golden Globe to ganger.

Sigurd Vik fra Filmpolitiet roste den første sesongen, og skrev at «serien kokte opp en heftig blanding av intriger, sex, løgn og tvilsom moralfilosofi». Han var også fornøyd med starten av andre sesong: «Sesong 2 fortsetter i samme sporet, og Viola Davis blir bare bedre og bedre. Hun har et intimt kjærlighetsforhold til kameraet og er en sann fryd å følge på skjermen. Etterspillet etter det store mordmysteriet fra sesong 1 lever også godt. Og kaster lange skygger som vrir seg fri og lokker ut nye forbrytelser og forviklinger.» Vik var imidlertid misfornøyd med de episodebaserte rettssakene, og at den ble litt for lik sesong 1.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Annalise Keating er en fremtredende forsvarsadvokat og professor i rettsvitenskap ved Middleton University i Philadelphia. Hun velger ut fem av sine studenter, som kan få praksis ved advokat-praksisen hennes: Wes Gibbins, Connor Walsh, Michaela Pratt, Asher Millstone og Laurel Castillo, som får kallenavnet The Keating 5. De jobber sammen med Annalises ansatte, Frank Delfino og Bonnie Winterbottom, en advokatfullmektig. Den første sesongen introduserer forskjellige klienter for Keating, samtidig som det blir etterforsket to drap gjennom både flashback og flashforward-sekvenser.

Et av mordene var på Lila Stangard, elskerinnen til Annalises ektemann og en student ved Middleton University. Det andre mordet var Sam Keating, Annalises ektemann, som ble drept av Annalises praktikanter. De første ni episodene veksler mellom dagens tidslinje i medias res, som skildrer Wes, Connor, Michaela og Laurel som forsøker å dekke over drapet på Sam Keating, og kvitte seg med kroppen hans. Men det vises også en rekke tilbakeblikk som beskriver hendelsesforløpet som førte til Sams død.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

De første ni episodene fokuserer på Annalises forsvar av Caleb og Catherine Hapstall, som står anklaget for å ha torturert og myrdet sine adoptiv-foreldre. I mellomtiden slår Wes seg sammen med Rebeccas foster-bror, for å prøve å finne Rebecca. Connor sliter med forholdet til Oliver, samtidig som Asher arbeider med assisterende distriktsadvokat Emily Sinclair, for å beskytte hemmelighetene hans. Sinclair blir myrdet av Asher, og Annalise hjelper til med å dekke over dette - på bekostning av at hun ble skutt i magen av Wes.

Den andre delen av sesongen fokuserer på Wes sin etterforskning av morens selvmord 10 år tidligere, og tilbakeblikk avslører Annalises involvering i at moren til Wes begikk selvmord. Sesongen avsluttes med at Annalise oppdager at Frank var ansvarlig for bilulykken som tok livet av babyen hennes. Wes møter også den biologiske faren sin, rett før sistnevnte blir skutt og drept av en ukjent gjerningsperson.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

I kjølvannet av Wallace Mahoneys død forsøker alle fem studentene å komme seg videre i livet. Et nytt mysterium oppstår rundt nedbrenningen av Annalises hjem, og hvem som ble oppdaget død der inne. Annalise grunnlegger en gratis juridisk klinikk for mennesker med dårlig råd, samtidig som hun sliter med alkohol-problemer. Oliver begynner å jobbe for Annalise, og han forlater Connor. Michaela og Ashers romantiske forhold begynner å utvikle seg, det samme gjør Wes og Laurels forhold.

Til syvende og sist avsløres det at det var Wes som døde i brannen i Annelins hjem, og at han ble drept kort tid før brannen. Annalise blir arrestert for dette dødsfallet. Frank forsøker å hjelpe Annalise, ved å tilstå at det var han som hadde myrdet Wes. Det avsløres videre at drapet på Wes faktisk ble bestilt av Laurels far, som ikke godkjente forholdet mellom Wes og Laurel.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

I den fjerde sesongen arbeider Annalise sammen med en terapeut, Dr. Isaac Roa, for å bli bedre etter sin alkoholisme. Hun kutter først båndene med Bonnie, og alle praktikantene. Hun blir også involvert i et større gruppesøksmål, på grunn av rettsfeil forårsaket av et under-finansiert offentlig forsvarskontor. Laurel utleder at faren hennes, Jorge Castillo, var ansvarlig for drapet på Wes, og forsøker å finne nok beviser fra advokat-firmaet hans ved hjelp av Michaela, Oliver, Frank og Asher. Men klassekameraten deres Simon (spilt av Behzad Dabu) begår selvmord med Laurels pistol.

Laurel går inn i en for tidlig fødsel, men Jorge krever imidlertid omsorg for barnebarnet sitt - ved å sende bevis for Laurels tidligere avhengighet og historie med psykiske lidelser - til en dommer. Laurels mor kommer uventet, og påstår at hun ønsker å hjelpe Laurel med å kjempe mot faren sin. Men Frank og Bonnie avdekker en mystisk sammenheng mellom Laurels mor, og både Wes og morderen hans Dominic. I mellomtiden søker Annalise etter alternative måter å vinne gruppesøksmålet hennes på.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

11. mai 2018 ble TV-serien for en femte sesong, som hadde premiere i USA den 27. september 2018. Etter Annalises seier i et søksmål i USAs høyesterett forsøker hun og hennes medarbeidere å starte et nytt kapittel i livene deres. Annalise begynner å jobbe for Caplan & Gold, samtidig som hun foreleser ved Middleton Univerrsity. Connor, Michael, Asher og Laurel begynner på deres tredje år på juss-studiene deres.

En ny student, Gabriel Maddox, slutter seg til Annalises klasse. I mellomtiden forsøker Frank å finne ut den virkelige grunnen til at Maddox begynte ved Middleton University i utgangspunktet, og Asher begynner å arbeide sammen med Bonnie. Samtidig begynner Connor og Oliver å planlegge bryllupet deres, og det viser seg at guvernør Birkhead står bak en heksejakt mot Annalise.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Sesong 6 hadde premiere i USA den 26. september 2019, og var den siste sesongen av denne TV-serien. Etter at både Laurel og Christopher har forsvunnet, og Emmett Crawford har dødd, mot slutten av forrige sesong, avslutter Annalise sin rehabilitering for sin alkoholisme. Hun forsøker i stedet å hjelpe de gjenværende studentene sine, gjennom det siste semesteret på studiet deres. Hun forsøker samtidig å finne ut hva som egentlig hadde skjedd med Laurel og Christopher.

Men FBI, etter ordre fra guvernør Birkhead, åpner en etterforskning mot Annalise, studentene hennes og flere av hennes medarbeidere. Nye opplysninger om drap og andre ugjerninger de var involvert i, i løpet av de siste seks sesongene, kommer frem i lyset. De blir derfor tvunget til å ta en rekke drastiske valg for å overleve, noe som kommer til å forandre deres liv, forhold og fremtid for alltid.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rollefigur
Davis, ViolaViola Davis Professor Annalise Keating
Brown, BillyBilly Brown Politibetjent Nate Lahey
Enoch, AlfredAlfred Enoch Wes Gibbins
Falahee, JackJack Falahee Connor Walsh
Findlay, KatieKatie Findlay Rebecca Sutter
King, Aja NaomiAja Naomi King Michaela Pratt
McGorry, MattMatt McGorry Asher Millstone
Souza, KarlaKarla Souza Laurel Castillo
Weber, CharlieCharlie Weber Frank Delfino
Weil, LizaLiza Weil Bonnie Winterbottom

Biroller[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rollefigur
Verica, TomTom Verica Sam Keating
West, MeganMegan West Lila Stangard
Ricamora, ConradConrad Ricamora Oliver Hampton
Reiner, AlysiaAlysia Reiner D.A. Wendy Parks
Platt, LennyLenny Platt Griffin O'Reilly
Gupta, ArjunArjun Gupta Kan
Whitfield, LynnLynn Whitfield Mary Walker
Harden, Marcia GayMarcia Gay Harden Hannah Keating
Parker-Jones, AprilApril Parker-Jones Claire Bryce
Mikesell, JackJack Mikesell Rudy Walters
Tomita, TamynTamyn Tomita Carol Morrow
Knight, ElliotElliot Knight Aiden Walker
Tyson, CicelyCicely Tyson Ophelia Hartness

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p ČSFD[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Adalian, Josef (15. mai 2014). «ABC Is Creating an All–Shonda Rhimes Thursday». Vulture. Besøkt 31. januar 2016. 
  3. ^ Vik, Sigurd (4. november 2015). «How to Get Away with Murder S02 E01 – E04». Filmpolitiet. Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]