Hovinkoia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hovinkoia (230 moh.) er ei koie (ubemannet turisthytte) under DNT Ringerike som ligger på en tange i sørenden av Setertjern, sørøst i Holleia, et stykke nord for nordenden av Væleren og bygdeborgen Tjuenbor'n i Ringerike kommune, Buskerud.

Hovinkoia var en av de første Turistforeningen førte opp, etter Vikerkoia (1933), og det fortelles at det den 11. juli 1937 var kranselag der. Den opprinnelige koia var ei tømmerhytte av den gamle typen, med inngang på endeveggen. Hytta hadde 2 soverom med 8 sengeplasser tilsammen. «Gamlekoia» er imidlertid demontert og flyttet til Norsk FolkemuseumBygdøy i Oslo.

DNT Ringerike har satt opp ei ny koie på plassen, og «Nykoia» ble offisielt åpnet 12. august 2018. Den er i tradisjonen tro ei enkel, men solid koie i laftet tømmer, slik «Gamlekoia» var. Hytta har enkel standard med to soverom med familiekøyer. I tillegg er det sovesofa i stua. Det er også et eget hunderom med bur og køyeseng der. Hunder har ikke adgang til sengene.

Raskeste atkomst er fra Tyristrand, cirka 2 1/2 times gange fra bussholdeplass, delvis på vei delvis på blåmerket sti inn til koia. Man kan også kjøre bil eller sykle til nordenden av Svartvann, hvorfra det er cirka 500 m på blåmerket sti til koia. Veien inn til Svartvann er vanligvis brøytet vinterstid, men det er ingen merkete skiløyper til koia.

Booking[rediger | rediger kilde]

Alle kan bruke koia, men kun medlemmer av Turistforeningen får tilgang til nøkkel. De som forhåndsbestiller har fortrinnsrett til sengeplassene på koia. Ingen kan likevel bortvises. Koia disponeres fra kl. 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]