Honningtrollor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Honningtrollor
Nomenklatur
Fothergilla major
Lodd.
Populærnavn
honningtrollor
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordensildreordenen
Familietrollhasselfamilien
Slekttrollor
Økologi
Habitat: skog, rasmark, elvebredder
Utbredelse: sørøstlige USA

Honningtrollor (Fothergilla major) er en busk i trollhasselfamilien fra USA.

Den er løvfellende og kan bli 0,6–6,5 m høy. De hvite, duftende blomstene sitter i et endestilt aks som 3–6 cm langt og 2–3 cm bredt. Kronblad mangler, og pollenbærerne har oppsiktsvekkende, hvite utvekster og gule pollenknapper. Blomstringstiden er i april–mai, og blomstringen begynner før løvsprett. Akselbladene er 2,8–7 mm lange, og bladstilken er 3–10 mm lang. Bladene er bredt elliptiske til omvendt eggformede eller nesten runde, med asymmetrisk og avrundet eller svakt kileformet grunn, 2,5–13,5 cm lange, 4,2–12,5 cm brede, med stjernehår eller nesten glatte, helrandede nærmest stilken og tannede lenger ut. Høstfargen er karminrød til guloransje.

Honningtrollor vokser 150–1300 moh. i delstatene Alabama, Arkansas, Georgia, Nord-Carolina, Sør-Carolina og Tennessee. Den vil ha næringsrik, sur jord og er lyskrevende. Typiske voksesteder er tørr, steinet skog, rasmark og elvebredder.

Arten er en populær hageplante, og blir ofte plantet sammen med rhododendron. I Norge kan den dyrkes til herdighetssone 6.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Høstfarger