Honne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flyfoto fra 1968.
Flyfoto fra 2003.

Honne er en gård på Biri i Gjøvik kommune i Oppland.

Honne er en meget gammel gård, antagelig fra før vikingtiden. Navnet stammer fra Hønne, som kommer av horn eller hjørne, og dette peker videre på formen på åsryggen syd for gården.

I skriftlige kilder finnes Honne (Horne) første gang nevnt i 1441 i et brev slik Gerhard Schøning omtaler fra sine reiser på 1700-tallet. Et gjennomgående trekk for gårdens historie er de stadige eierskifter. I 1661 var presten på Biri, Mads Ålborg, bruker av gården - men den var eid av herr Ole på Nes. I 1669 står imidlertid presten som gårdens eier. Hans enke, Hildeborg Christoffersdatter Handingmand, solgte så gården til Peder Iversen Fulseng (Fuglesang) fra Ringsaker.

Etter 1640 er det bare tre ganger at gården er overlatt fra far til sønn. Særlig hyppig var eierskiftene i tiden 1850 til 1920, da var det hele 12 forskjellige eiere på Honne, blant disse den siste direktøren på Biri glassverk, Christian de Seue.[1] Biri kommune kjøpte Honne i 1920 og foretok en større utparsellering. Etter at Biri ble en del av Gjøvik i 1964, er mesteparten av jorda på Honne lagt ut til kommunalt tomtefelt, og med dette ble det definitivt slutt på Honne som selvstendig gardsbruk.[2]

I 1968 mottok Skogbrukets Kursinstitutt (Skogkurs) et tilbud fra Gjøvik kommune om å overta resten av Honne med påstående bygninger, mot å bygge et kurssenter på stedet.[3]

I 1972 ble Skogbrukets Kurssenter på Honne i Biri innviet. Daværende landbruksminister Thorstein Treholt sto for den offisielle åpningen. Honne ble opprinnelig bygget for kursvirksomhet i skogbruket, og forskjellige organisasjoner i skogbruket er fremdeles eiere av Honne.[4]

Gjennom de 45 årene som har gått er Honne bygget ut og modernisert i flere omganger. Skogbrukets Kursinstitutt (Skogkurs), som er hovedaksjonær i eiendomsselskapet og hotellet, har også kontorer på Honne.

I 1992 ble hotell- og konferansevirksomheten skilt ut i et eget selskap, og Honne drives siden som et frittstående hotell uten tilknytning til noen av de store hotellkjedene. I tillegg til kurs og konferanser, gjennomføres det forskjellige typer arrangement på hotellet som for eksempel bryllup og konserter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christiansen, G.E. (1939). Gamle privilegerte norske glassverker og Christiania glasmagasin: Et bidrag til norsk industris historie. Oslo: Aschehoug. s. 385. 
  2. ^ «76. HORNE». Biri-Snertingdal bygdebok. 3 : Ættebok. Gjøvik: [s.n]. 1954. s. 208-210. 
  3. ^ «Skogbrukets Kursinstitutt - 50 år i skogbrukets tjeneste» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 12. mai 2013. Besøkt 2. november 2017. 
  4. ^ Skogbrukets Kursinstitutt - 50 år i skogbrukets tjeneste