Holtedahlfjella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holtedahlfjella på kartet over Antarktis
Holtedahlfjella
Holtedahlfjella
Holtedahlfjella på kartet over Antarktis
Fra Holtedahlfjella, sett i sør-sørøstlig retning.

Holtedahlfjella er et stort fjellparti, om lag 32 kilometer langt og 10 kilometer bredt, med hovedsakelig isfrie topper i Fimbulheimen i Dronning Maud Land, beliggende i Orvinfjella mellom Drygalskifjella i vest og Kurzefjella og Conradfjella i øst.

Fjellpartiet ble oppdaget av den tyske antarktisekspedisjonen 1938–39 under ledelse av Alfred Ritscher som gjennomførte flyfotografering og grov kartlegging av området. Fjellpartiet ble gitt navnet Kurzeberge etter direktøren for marinedivisjonen i det tyske admiralitetet. Detaljert kartlegging ble senere utført av Norsk Polarinstitutt basert på flyfotografier tatt under den norske antarktisekspedisjonen 1956–60. Fjellpartiet ble da gitt det norske navnet Holtedahlfjella etter professor Olaf Holtedahl, kjent norsk geolog som gjennomførte undersøkelser på Sør-Shetlandsøyene og Det antarktiske arkipel i 1927–28.

På tysk og engelsk kalles fjellpartiet hhv. Kurzeberge og Kurze Mountains, mens det norske navnet Kurzefjella betegner det området som på engelsk kalles Gagarin Mountains.

Kilder[rediger | rediger kilde]