Holländskan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holländskan, cirka 1894.

Holländskan (norsk: Hollenderen) var en vindmølle i kvartalen Åsen större (i det nåværende området Kolonnen) i Södermalm, Stockholm. Vindmøllen var plassert øst for Götgatan, omtrent rett overfor hvor kjøpesenteret Ringen centrum er plassert i dag. Vindmøllen var av typen hollandsk mølle, og ble revet i 1894. Holländskan var siste gjenværende vindmøllen i Stockholm sentrum. Midt i boligfeltet var det ytterligere en vindmølle, Franckan, en stubbemølle som ble revet omtrent samtidig med Holländskan.

Det har vært en vindmølle til med samme navn, som var i Rinkeby kvarnars eie, og sto plassert i deres anlegg i Sundbyberg kommune, fra 1885 og fram til den brant ned i 1989.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Holländskan[rediger | rediger kilde]

Vindmøller på Tillaeus kart over Stockholm fra 1733, vest for Götgatan: r er «Nytorgs qvarn», v er «Hollenskan», og w er «Franckan» (nord er mot høyre på kartet).

Området ved Götgatan ved Skanstull var helt fram til århundreskiftet 1900 en bratt bakke, kalt Postmästarbacken etter postmesteren Johan von Beijer, som grunnla det svenske postvesenet.[2] I det daværende kvartalet Åsen större lå «Petter von Becks gård och kvarnplats», som allerede i 1669 var omtalt som «Hållenske Qwarnen». I Holms tomtbok fra 1674 går gaten nord for kvartalet under navnet «Hollendske Qwarn Gatan», som senere skulle bli «Holländarbacken», så «Holländaregatan». Gatas navn ble i 1885 endret til det nåværende navnet Ölandsgatan, for ikke å bli forvekslet med Holländargatan i Norrmalm. På Petrus Tillaeus kart over Stockholm fra 1733, er vindmøllen markert med bokstaven v, og har navnet «Hollenskan».[3]

Holländskan var en hollandsk mølle, det vil si at den øvre delen av møllen, med vingene, kunne dreies slik at den sto riktig i forhold til vindretningen, mens selve møllebygningen sto fast. I forbindelse med byplanleggingen for den sørlige delen av Södermalm, samt anleggelsen av Ringvägen, ble Holländskan revet i 1894. Kunstneren og poeten Albert Theodor Gellerstedt sto bak flere tegninger og akvareller av vindmøllen de siste årene før rivingen.[4] Ifølge Nordiska museet, som har en større samling av Gellerstedts verk, var den trauste Holländskan i kvartalen Åsen på Södermalm en av Albert Theodor Gellerstedts hyppigst portretterte vindmøller.[5]

Franckan[rediger | rediger kilde]

Midt i boligfeltet Åsen, i det nåværende kvartalet Masken, var det enda en vindmølle, kalt «Franckan» eller «Blecktornskvarn». Det var en stubbemølle som i sin tid hadde vært i rådmannen Lars Francks (1627–1678) eie. Han eide landområdene på begge sider av den nåværende Bondegatan. «Franckan» ble også revet i 1894.[6] Dermed forsvant begge de to siste vindmøllene fra Stockholms sentrum.

Utvalg av Gellerstedts bilder, hvor vindmøllen Holländskan inngår[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stora Ursvik – Särskild arkeologisk utredning, etapp 2 (2003) Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., s. 8. (sv)
  2. ^ Hasselblad (1979), s. 141
  3. ^ Stahre og Fogelström (1986), s. 244-245
  4. ^ Fogelström (1995), s. 149
  5. ^ «Grafiskt tryck efter original av A T Gellerstedt», fra Nordiska museet, gjengitt på digitaltmuseum.se. Besøkt 14. april 2013 (sv)
  6. ^ Fogelström (1995), s. 150

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]