Holger Arctander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holger Arctander
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Holger Hanssøn Arctander (floruit ca. 1625) var en norsk student som skrev en latinsk lovprisning til Norge, Encomiolum Norvegianum (1625).

Arctander var sønn av Hans Holgerssøn og tilhørte en prestefamilien. Både faren og farfaren var sogneprester i ÅfjordFosen. Han gikk på domskolen i Lund i Skåne, som fremdeles var dansk, under rektoren Mogens Grave. I 1624 ble han innskrevet ved Københavns Universitet som Oligerus Iohannides, og nevnes to år senere som alumnus ved Kommunitetet. Siden forsvinner han fra alle kilder, og det er antatt at han døde ung. Det eneste han har etterlatt seg er det lille diktet Encomiolum Norvegianum, som ble utgitt som et 16 siders hefte i København i 1625.

Encomiolum Norvegianum[rediger | rediger kilde]

Encomiolum Norvegianum betyr «en liten norsk lovsang» og er en lovsang til Arctanders fødeland Norge. Diktet er dedisert til prost i Fosen og sogneprest til Ørlandet Anders Christensøn, og til dikterens far Hans Holgerssøn og onkel Laurits Holgerssøn. I diktet nevner han blant annet nordmennenes skiløping, jakt på elg og andre dyr, Bergen og handelen med utlandet, Nidaros og Domkirken der.

Encomiolum Norvegianum ble gjenopptrykt i et festskrift til professor Ludvig Daae i 1904 av Roar Tank, som hadde fått utlånt et eksemplar av originalverket fra Det kongelige Bibliothek i København. Det var Ludvig Daae som hadde gjenoppdaget boken, etter at den hadde vært glemt i mange år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Historiske Skrifter tilegnede og overleverede Professor Dr. Ludvig Daae paa hans syttiende Fødselsdag den syvende December 1904. Christiania: Aschehoug, 1904.