Alumni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Alumnus)
Hopp til: navigasjon, søk

Alumni er latin for tidligere studenter ved en skole. På latin er entallsformen alumnus en tidligere mannlig student, mens alumna er en tidligere kvinnelig student. På norsk er Språkrådets anbefaling å bruke det kjønnsnøytrale alumn i entall og alumner i flertall. Alumnus- brukes i sammensetninger som alumnusarrangement eller alumnusnettverk[1].

Alumnene er ved en del læresteder organisert i alumnusorganisasjoner, som ofte arrangerer gjenforeninger og pengeinnsamlinger. Ved noen universiteter sitter representanter for alumnusorganisasjonene i universitetsstyret. Alumnusorganisasjoner er hovedsakelig organisert rundt individuelle universiteter eller fakulteter, men kan også organiseres blant studenter som for eksempel har studert i et bestemt land.

Medlemskap i en alumnusorganisasjon er ofte en selvfølge blant alumner i engelsktalende land. I Europa blir alumnusorganisasjoner mer og mer populære etter hvert som universitetene mottar mindre offentlige midler og blir mer avhengig av den private sektor for å samle inn penger. Ved norske læresteder er alumnusarbeid relativt nytt, og det er i liten grad økonomisk rettet. I stedet tenker man at kontakt med sine alumner er en viktig del av samfunnsengasjementet til et universitet, og at universitetets egne alumner kan være dets beste ambassadører, særlig med tanke på studentrekruttering[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Språkrådet: "Alumnus, alumner, alumnusnettverk". 30.11.2010. http://www.sprakradet.no/Aktuelt-ord/alumnus/
  2. ^ Dag Rune Olsen: "Vel overståtte alumnusdager." Rektoratets blogg. Universitetet i Bergen, 12.05.2014. http://rektor.b.uib.no/2014/05/12/vel-overstatte-alumnusdager-2/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]