Hognestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hognestad er et tettsted i Time kommuneJæren i Rogaland. Tettstedet har 650 innbyggere per 1.januar 2017 og ligger omtrent tre kilometer sør for Bryne kommunesenter. (1) På folkemunne kalles stedet Hognest.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra gammelt av var det egen butikk, bakeri og postkontor i bygda. Fra 1879–1992 var Hognestad holdeplass et stoppested langs jernbanen, i perioden 1886 - 1966 med betjent holdeplass. Gjerdo holdeplass (Først kalt Haugland, siden Jæråi)var stoppested fra 1928-1965. (2) Bygdas bakeri hadde så gode kanelsnurrer at man reiste hit ens ærend med tog for å kjøpe dem.

Skolekretsen[rediger | rediger kilde]

Til skolekretsen Hognestad tilhører Fosse, Grødem, Haugland, Herigstad, Line, Mauland, Oma, Slethei, Steinsland og deler av Time. (3)

Skolen[rediger | rediger kilde]

Bygda har egen barneskule; Hognestad skule, med 93 elever per 01. januar 2018. Skolen tilhører den eldste skolekretsen i kommunen. Kommunens eldste skolebygg ble bygget på Line i 1865 og flyttet til Haugland i 1888. I 1893 ble bygget flyttet videre til Hognestad, der det også ble påbygget. Bygget fungerte som skole til 1933, og deretter som bygdas forsamlingshus frem til 2017. Fremtiden for dette bygget er usikker. Hovedbygget av det som er dagens skole, stod ferdig i 1933. Under 2. verdenskrig ble dette bygget nyttet som kaserne av den tyske okkupasjonsmakten. (4)

Idrett og kultur[rediger | rediger kilde]

Hognestad har et aktivt idrettslag med hovedvekt på fotball, turn og turmarsj. I 2017 fikk bygda nytt klubbhus bygd i rekordfart, delvis på dugnad. Idrettslaget har lang og stolt tradisjon med gode prestasjoner. I 2017 fikk de igjen et seniorlag i fotball, som nå spiller i 6.divisjon. Bygdeungdomslag, ulike dansegrupper, 4H-grupper, Yngres og Sanitetsforeningen har også lang og aktiv tradisjon på Hognestad. (5)

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Bygdas hovedvekt innen næringsliv er på landbruk, med kyr, sau og fjærkre. Bedriften Steinsland & co, som driver stort med produksjon av kyllinger til verpehøns, ligger på Steinsland. (6) Jæren Golfklubb finner du på Grødem. (7)

Smokkevatnet er lokalisert på Hognestad. Stedet er siden 1996 vernet som Smokkevatnet naturreservat. For bygda og skolen er dette et kjært turområde.

Kjente steder[rediger | rediger kilde]

Gamle Line bedehus, Hauglandveien 100, har siden 2014 blitt leid ut som lokaler for Den russisk ortodoks kirke i Norge - hellige Irina menighet i Stavanger. Husmannsplassen Træe på Line, Jærhus frå 1780, sommeråpent museum. (8) Linemyra naturreservat: Lavlandsmyr og hekkeplass


Kjente folk fra Hognestad[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]