Hopp til innhold

Hodotermitidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hodotermitidae
Hodotermes mossambicus, arbeider
Nomenklatur
Hodotermitidae
Sjöstedt
Hører til
termitter, kakerlakker, vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: 18
Habitat: i råtten, død ved
Utbredelse: Afrika, Asia
Inndelt i

Hodotermitidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører underordenen termitter. De er regnet som forholdsvis primitive termitter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (gjerne 10-20 mm) termitter. Forskjellen i utseende mellom de ulike kastene er forholdsvis moderat. De kjønnede individene er omtrent dobbelt så store som arbeiderne og har vinger. De mangler punktøyne (ocelli) og har tre- til åtte-leddete haletråder (cerci). Soldatene har forstørrede hoder og lange, sigdformede kjever, men er ikke svært mye større enn vanlige arbeidere. Arbeiderne har store, runde hoder, forholdsvis kraftige kjever, perlekjede-formede antenner og en thorax som er noe sklerotisert (hard) og brungul. De er den eneste termitt-familien der arbeiderne har øyne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse termittene lever i nokså fuktig og råtten, død ved. De kan ødelegge ubehandlet treverk, men dersom de finnes var treverket trolig råteskadet alt før termittene kom inn. De gnager ut et åpent, forgrenet gangnettverk i treet. Som andre termitter fordøyer de cellulose ved hjelp av mikroorganismer (flagellater) i tarmen. Hodotermes-arter har vært registrert som skadedyr på korn (spiser stråene), men det er uklart hvor mye skade de egentlig gjør.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i Afrika, Midtøsten og India.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

Meiatermes bertrani, en av de fossile artene

I tillegg til de nålevende slektene er det beskrevet seks slekter av fossile arter, noen fra så langt tilbake som tidlig kritt.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata