Hodesett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tyske seilflypiloten Andrea Fenzau-Lehmann med hodesett med hodetelefoner og mikrofon

Et hodesett er hodetelefoner som i tillegg har en mikrofon. Mikrofonen henger som regel enten fast på ledningen eller på en arm som stikker ut fra den ene øreklokken, da som oftest på den venstre siden av hodesettet. Hodesett blir brukt til datamaskiner, mobiltelefoner, og i noen sjeldne tilfeller til digitale lydavspillere.

Mobiltelefoner[rediger | rediger kilde]

Russisk tv-journalist med diskret hodesett 2013
Handsfree, trådløs Bluetooth-hodetelefon til mobiltelefon, 2007

Hodesett til mobiletelefoner blir ofte kalt håndfri eller handsfree (fra engelsk), og det følger som regel med en enkel håndfri til de fleste mobiltelefoner i form av hodetelefoner med en mikrofon på ledningen. På smarttelefoner blir det som regel brukt 4-pins 3,5 mm minijack (TRRS) for tilkobling av hodesett.

Det er også utbredt med Bluetooth-hodetelefoner til mobiler, som helt siden versjon 1.1 har kunnet overføre samtaler samt spille mange musikk- og videoformater. Lyden blir likevel ikke spilt av i stereo med mindre både mobil og hodesett har A2DP-profilen.

Konkurrerende industristandarder[rediger | rediger kilde]

Når det kommer til produksjon av 4-pins 3,5 mm minijack har det vært to konkurrerende industristandarder, OMTP og CTIA, men fra 2012 har mobilprodusentene stort sett samlet seg rundt Apple sin CTIA-kobling som nå holder på å bli bransjestandard. Tidligere har det derfor vært kompatibilitetsproblemer med å bruke Apple og andre mobilprodusenter sine håndfrisett om hverandre, men problemet kan løses ved å kjøpe en overgang som fungerer begge veier ved å bytte om de to innerste delene av pluggen.

OMTP-standarden[rediger | rediger kilde]

Nokia var de første som ønsket å bruke TRRS-plugger i mobiltelefoner slik at man kunne ha hodetelefoner med både stereolyd og mikrofon på en standardisert plugg, samtidig som man kunne bruke vanlige hodetelefoner med stereo (uten mikrofon) på telefonen. Koblingsskjemaet i standard TRRS AV-kabler for videokameraer sørget ikke for en slik kompatibilitet, og Nokia laget derfor en egen koblingsstandard som siden ble tatt opp som OMTP-standard og lenge var bransjestandard.

Tidligere bransjestandard, utviklet av Nokia
Tip Ring 1 Ring 2 Sleeve
OMTP-standard Venstre lydkanal Høyre lydkanal Mikrofon Jord

OMTP-standarden skapte likevel et problem den andre veien når man ønsket å bruke hodetelefoner med TRRS-plugger til å høre på musikk i utstyr som var ment for vanlige TRS stereoplugger (for eksempel i PC eller digitale lydavspillere) ved at man ofte måtte holde inne kontrollknappen på hodetelefonene for å få lyd ut gjennom ørepluggene.

CTIA-standarden[rediger | rediger kilde]

Da Apple kom på markedet med iPod og iPhone utviklet de et eget koblingsskjema hvor de byttet om de to innerste koblingene på TRRS-pluggen, hvilket sørget for kompatibiliet begge veier. Man kunne fremdeles bruke vanlige TRS hodetelefoner til å høre på musikk i TRRS-utstyr, og i tillegg uten problem høre på musikk med TRRS håndfri på vanlig stereoutstyr, som for eksempel digitale lydavspillere. Apple sitt koblingsskjema ble siden tatt opp som CTIA-standard og ble en konkurrent til OMTP-standarden, og er i dag brukt av de fleste mobilprodusenter.

Den nye bransjestandarden, utviklet av Apple
Tip Ring 1 Ring 2 Sleeve
CTIA-standard Venstre lydkanal Høyre lydkanal Jord Mikrofon

Apple-patent[rediger | rediger kilde]

De fleste TRRS-håndfrisett har en knapp som brukes til å svare på anrop, og den fungerer ved at man kortslutter et av de andre signalene (enten lyd eller mikrofon) mot jord. Apple fant i tillegg en måte å integrere flere funksjoner på ved å legge inn forskjellige motstander mellom de ulike knappene og jord, slik at man for eksempel kan bytte mellom sanger. Apple tok patent på bruken av motstander til hodesett-kontroll, men andre står ellers fritt til å bruke CTIA-koblingsskjemaet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]