Hjerter (kortspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hjerter er et kortspill for 4 spillere, som spilles med et sett alminnelige spillekort uten jokere. Spillet er inkludert i de fleste versjoner av Microsoft Windows. Det spilles om poeng over flere runder (spill). Det er kun én vinner, nemlig den som har færrest poeng når den første spilleren passerer 100 poeng. Deler to eller flere spillere samme antall laveste poeng, er spillet uavgjort.

Hver spiller får 13 kort i hver runde, og de har deres pålydende verdi med esset som høyeste kort. Kortene spilles et av gangen, og den som har lagt på det høyeste kortet i den gjeldende sorten når alle har lagt på får stikket. Dersom man ikke innehar den gjeldende sorten kan man legge på et hvilket som helst annet kort, denne metoden brukes ofte for å bli kvitt uønskede poenggivende kort (en hjerter eller spar dame).

Første utspill skal foretas av spilleren som innehar kløver to, og vedkommende er nødt å spille ut dette kortet. Til gjengjeld kan de øvrige ikke kaste et poenggivende kort i første stikk. Utspillet foretas deretter av den spilleren som fikk forrige stikk.

Det er ikke tillatt å spille en hjerter før hjerter er åpnet, det vil si at det har blitt kastet en hjerter. Det gjøres unntak fra denne regelen hvis vedkommende som skal legge ut kun har hjerter igjen på hånden.

Etter hver runde gjøres poengene opp ut ifra hvilke stikk man har tatt, hvert kort av sorten hjerter gir 1 poeng, mens spar dame gir 13 poeng. Hvis en spiller har alle hjerter og spar dame i sine stikk har spilleren fått en samler, og de tre motstanderne får hver 26 poeng.

Når kortene er delt ut, byttes tre kort og man mottar tre kort etter følgende regel:

  1. I første runde byttes tre kort til spilleren på venstre side, og tre kort mottas fra spilleren på høyre side.
  2. I andre runde byttes tre kort til spilleren på høyre side, og tre kort mottas fra spilleren på venstre side.
  3. I tredje runde byttes tre kort til spilleren på tvers, og tre kort mottas fra samme spiller.
  4. I fjerde runde skal det ikke byttes.

I femte runde byttes som i første runde og så videre.

Det finnes forskjellige varianter av spillereglene og poenggivingen.

Se også[rediger | rediger kilde]