Hopp til innhold

Joker (kort)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En joker kan brukes som erstatnings- eller unnskyldningskort i kortspill.

En joker er et spesialkort i de fleste kortstokkene. Jokeren kan egentlig brukes i alle kortspill, men da som et unnskyldningskort, det vil si at jokeren kan legges på hvilket som helst kort, som en unnskyldning, det kortet som jokeren ble lagt over blir fortsatt det gjeldende kortet og det blir neste spiller sin tur. Man kan aldri vinne et stikk med en joker.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På midten av 1800-tallet var det fransk-tyske kortspillet «euchre» [ju:'ker] svært populært i USA. På den tiden var kortstokkene alltid utstyrt med et blankt reservekort (praktisk i tilfelle et kort i stokken ble borte eller ødelagt) - og i varianten «Railroad Euchre» ble dette benyttet som høyeste trumf. I løpet av 1850-tallet ble det laget egne kortstokker til bruk for «Railroad Euchre» - og ekstrakortet ble da dekorert med en fornem herremann eller gentleman. Pokerspillere begynte også etter hvert å bruke denne kortstokken, men uttalen av «the euchre card» ble av disse misforstått som «the joker card» - og den fornemme herremannen ble derfor oppfattet som «a joker» ('skøyer, spilloppmaker, narr'). Kortfabrikantene tok dette til seg - og i løpet av 1890-tallet ble herremannen utstyrt med middelaldersk narrelue og narredrakt.

Den første svenske kortstokken med joker ble produsert i 1899 – og jokeren ble lenge kalt for pokerkortet, siden dette vanligvis bare ble benyttet i pokerspill.

De øvrige kortfigurene er temmelig standardiserte – men jokeren kan variere sterkt i utseende, og er vanligvis særegen for den enkelte kortfabrikant.

Opprinnelig hadde kortstokken bare én joker, men i dag blir de vanligvis utstyrt med to, tre eller fire jokere.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]