Stiftelsen Signo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hjemmet for Døve»)
Stiftelsen Signo
Signo Conrad Svendsen senter
Org.nummer970 533 427
Stiftet1898
LandNorge
HovedkontorSolvn. 119 E
OpprinnelseHjemmet for Døve
VirkeområdeNorge
FokusDøve, hørselshemmede og døvblinde
Grunnlegger(e)Conrad Svendsen
EierStiftelsen Signo
Motto«Grenseløs tro på menneskets muligheter»
Nettstedwww.signo.no

Stiftelsen Signo er en selvstendig, diakonal, ideell stiftelse innen Den norske kirken.[1] Den gir tegnspråklig tilbud til døve, hørselshemmede og døvblinde på vegne av det offentlige i Norge.[1] Virksomheten omfatter skole, arbeid og helse- og omsorgstjenester. Stiftelsen startet i 1898. Frem til 1. januar 2002 var stiftelsens navn Hjemmet for Døve (HfD).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hjemmet for døve[rediger | rediger kilde]

Beboere ved Hjemmet for Døve på Nordstrand tidlig på 1900-tallet

Virksomheten begynte da døvepresten Conrad Svendsen (1862–1943) kjøpte Noatun i SolveienNordstrand i daværende Aker.[2] Der startet han konfirmasjonskurs for åtte deltakere 20. oktober dette året og grunnla Hjemmet for Døve (senere forkortet HfD).[2] HfD var en kirkelig-diakonal stiftelse som drev arbeid i forhold til døve og døvblinde i Norge i samarbeid med Det norske lutherske Indremisjonsselskap.

Døvepresten og motstandsmannen Conrad Bonnevie-Svendsen (1898–1983) overtok ledelsen ved HfD på Norstrand etter faren Conrad Svendsen. Bonnevie-Svendsen var konsultativ statsråd for kirkesaker i Einar Gerhardsens samlingsregjering etter krigen, og stiftet Kirkens Nødhjelp i 1947.

I 1997 hadde HfD åtte virksomheter i Oslo, Andebu i Vestfold og i Bergen.[2] Stiftelsen hadde da botilbud til omkring 200 personer, undervisningstilbud til 110 og arbeidstilbud til 135.[2]

Virksomhet i dag[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Signos målgrupper er døve og døvblinde som har behov for tilrettelagte tiltak og tjenester. Per 2016 gir Signo et landsdekkende tilbud i livsløpsperspektiv til 900 døve, hørselshemmede og døvblinde.[1]

Per 2019 var syv virksomheter underlagt Signo, hver virksomhet med eget styre.[1] Disse syv virksomhetene drives etter avtale med offentlige myndigheter:

  • Signo Dokken AS i Bergen; arbeidsmarkedsbedrift
  • Signo Konow senter i Bergen; bo- og omsorgstilbud
  • Signo Vivo i Andebu; bo- og tjenestetilbud
  • Signo skole- og kompetansesenter i Andebu
  • Signo Grantoppen AS i Andebu; arbeidsmarkedsbedrift
  • Signo Conrad Svendsen senter i Oslo og Trondheim; bo-, helse- og omsorgstilbud
  • Signo Rycon AS i Oslo; arbeidsmarkedsbedrift

Aktiviteten omfatter bo-, omsorgs- og fritidstilbud, undervisning i grunnskole, videregående skole og voksenopplæring, samt arbeidstilbud i egne bedrifter. I tillegg har Signo kompetansesentre for sine målgrupper, og flere av virksomhetene yter eksterne tjenester som veiledning, kurs og observasjon/utredning. Signo er også deltaker i internasjonale nettverk og bistandsarbeid.

Stiftelsen ledes av et eget hovedstyre, som er overordnet virksomhetsstyrene. Generalsekretær er stiftelsens daglige leder og leder av et hovedkontor. Generalsekretær har ansvar for å iverksette hovedstyrets vedtak, samt å ta initiativ til nye tiltak og prosjekter, samordne tiltak mellom virksomhetene og å være pådriver overfor det offentlige. Signo har egen prest og driver en felles internavis for virksomhetene i stiftelsen.

I 2019 hadde Signo 1221 ansatte fordelt på 813 årsverk.[1] I 2019 var 28,6 prosent av hovedstyrets medlemmer selv døvblinde eller døve.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Om stiftelsen Signo». Signo (norsk). Besøkt 5. oktober 2020. «I 2019 hadde vi 1221 ansatte fordelt på 813 årsverk.» 
  2. ^ a b c d Stiftelsen Hjemmet for Døve 100 år
  3. ^ Signo (2020). «Årsrapport 2019» (PDF): 10. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]