Hjalmar Dale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjalmar Dale
Født1894Rediger på Wikidata
Død1967Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Hjalmar Dale er kjent som Helge Ingstads læremester når Ingstad forsøkte pelsjegerlivet i Canada. Hjalmar Dale er født på industristedet Dalekvam i Hordaland. Dalekvam, også nevnt i kortformen Dale, ligger ca. 60 km fra Bergen langs Bergensbanen mot Voss. Hjalmar Dale brukte flere navn i løpet av sitt 73-årige liv. Han er født som Hjalmar Hundhammer, men tok både navnet Hjalmar Nelsson og Nelsson Hamar i sin tid i USA/Canada.

Hjalmar Dale er en av Norges mange usynlige og glemte helter, og kommer i skyggen av for eksempel Helge Ingstad som uttrykte sine opplevelser i bokform, og ble berømt og en stor inspirasjonskilde gjennom sine litterære beskrivelser av sine opplevelser. Ingstad hadde for eksempel fire år som pelsjeger, mens Hjalmar Dale drev med dette hele livet.

Hjalmar ble født i 1894 og hadde sin oppvekst på Dale. Han bodde nærmere bestemt på Skytterplassen, som er en del av Dale-samfunnet som består av flere mindre lokalområder. Han ble rammet av poliomyelitt som var en av den tidens svøper. Sykdommen var invalidiserende, og Hjalmar ble lam i bena. Men med trening og stort pågangsmot lærte han å gå igjen. Han var et av ni barn, der flere eldre søsken utvandret til USA. Selv slo han følge med en eldre søster og tok reisen over Atlanterhavet i 1913.

Han tilbrakte den første tiden som gårdsarbeider i USA, men etter ett år satte han kursen nordover. Han tok land i Canada og begynte på prosessen med å skaffe seg egen gård, men dette ble avsluttet og jorden solgt. Han livnærte seg først som gårdsarbeider, jernbanearbeider og soldat frem til rundt 1919. Han dro nordover til Northwest Territories der han startet sin lange arbeidsdag som pelsjeger og gullgraver. I 1926 traff han Helge Ingstad som kom til Canada som «greenhorn». Hjalmar Dale var da på vei tilbake til Norge for å besøke slekt, og de avtalte å jakte sammen fra året etter, da Dale skulle være tilbake i Canada. Samarbeidet mellom Dale og Ingstad startet i 1927 og de tilbrakte ett år sammen som pelsjegere. Dette er beskrevet i Ingstads bok Pelsjegerliv.

Hjalmar Dale ble trukket mot de uoppdagete delene av området han holdt seg i, og levde som fangstmann og gullgraver frem til 1947. Fra 1947 til 1959 arbeidet han som oljearbeider og da pensjonerte han seg. Han levde videre som eneboer i villmarken frem til han døde i ensomhet høsten 1967. Han ble funnet vinteren 1968 og ligger gravlagt ved McKenzie River i Canada, nærmere bestemt Norman Wells.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Randulf Valle, Hjalmar Dale - den glemte eventyrer, Cappelen Damm, Oslo 2014 ISBN 9788202420307