Hitodama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hitodama (人魂) antas i Japansk mytologi å være sjelene til nylig avdøde, som tar form av mystiske ildkuler. Ordet hitodama er en kombinasjon av de japanske ordene Hito, som betyr «menneskelig», og tama, som betyr «sjel». De opptrer vanligvis som blek-blå, noen ganger grønne, sfærer med lange haler.

Hitodama finnes vanligvis nær gravplasser om sommeren i mørke skoger, hvor det sies at de bor. De dras mot mennesker med sterke psykiske krefter. De kan av og til også ses nær en syk eller døende person, som et syn av sjelen som forlater kroppen før den går over til «den andre siden». De fleste hitodama dør hen eller faller til bakken kort tid etter at de er blitt sett.

Hitodama ses på som litt plagsomme skøyere, men kan vanligvis ikke gjøre særlig mye skade. Som oftest består pekene deres i å føre reisende på avveie slik at de går seg bort. Noen japanske myter betrakter hitodama som et knep fra kitsune, som bruker sin «reve-ild» (kitsune-bi) til å lede reisende på villspor.

Spøkelsesaktige flammer blir i Japan også kalt onibi (鬼火) (demon-ild). På kinesisk kalles de Guǐ huǒ (Pinyin) eller Gwäe Fo (Kantonesisk).

Hitodama er det japanske motstykket til det engelske "Will o' the wisp".


Hitodama i populærkultur[rediger | rediger kilde]

  • Pokémonen Gastly er basert på hitodama.
  • Poe-skapningene fra The Legend of Zelda er basert på hitodama.
  • I anime, opptrer hitodama svevende nær karakterene når de følere seg deprimerte, skremmer andre karakterer, eller slår følge med spøkelser.
  • Podoboo fra Mario-spillene er basert på hitodama.
  • Hitodama figurerer også ofte som mindre fiender i mange japanske videospill, som for eksempel Pocky & Rocky og Ganbare Goemon.
  • Pyreflies som opptrer i videospillet Final Fantasy X innehar lignende egenskaper som hitodama.