Hopp til innhold

Himmelekvator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Himmelekvator er skråstilt med ca. 23,5° i forhold til ekliptikkplanet. Bildet viser forholdene mellom jordaksens helning, jordens rotasjonsakse og baneplan.

Himmelekvator er en storsirkel på den tenkte himmelkulen, i det samme planet som jordens ekvator. Med andre ord, den er en projeksjon av jordens ekvator ut i verdensrommet. Som et resultat av jordaksens helning, er himmelekvator skråstilt med ca. 23,5° i forhold til ekliptikkplanet.

En observatør som står på jordens ekvator forestiller seg himmelekvator som en halvsirkel som passerer rett over observatøren gjennom senit. I det observatøren beveger seg mot nord (eller sør), heller himmelekvator mot den sørlige (eller nordlige) horisonten. Himmelekvator er definert å være uendelig langt unna (siden den er på himmelkulen); derfor ser alltid observatøren at endene til halvsirkelen forsvinner over horisonten nøyaktig mot øst og vest, uansett hvor på jorden observatøren er. (På polene er likevel himmelekvator parallell med horisonten.)

Himmelobjekter nært himmelekvator er synlige fra hele jorden, men de kulminerer høyest på himmelen i tropene. Himmelekvator passerer gjennom disse stjernebildene:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]