Himmelblomsttreets muligheter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Himmelblomsttreets muligheter (Himmelblomsttreet i Cappelen Damm-utgave 2008) er en roman fra 1995 av den norske forfatteren Gert Nygårdshaug. Dette er andre bok i kvintologien som starter med Mengele Zoo og fortsetter med Afrodites basseng, Chimera og Zoo Europa.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien handler om Jens Oder Flirum fra Flirumbygda i Norge. I ung alder blir han dømt for mord, og når det viser seg at dommen var feil, får han 23 millioner kroner i erstatning fra Staten. Jens Oder begynner en reise gjennom Europa, før han setter kursen videre mot regnskogen i Amazonas. Her bruker han store deler av erstatningen fra Staten på å etablere en forskningsstasjon inne i regnskogen hvor man skal samle og registrere alt av planter i hele verden. Jens Oder flytter dypt inn i regnskogen for å begynne selve innsamlingen av plantene.

Senere vender Jens Oder, eller «Senhor Yenso», tilbake til Europa på dramatisk vis for å gjennomføre en storstilt «renselse» av det europeiske kontinentet. I Europa kommer Jens Oder i kontakt med vitenskapsmannen Stephen Weduku Eagleking (som for øvrig er lenket til rullestolen sin), som kan gi Jens Oder den siste brikken som er nødvendig for å gjennomføre den store planen.

Tematikk[rediger | rediger kilde]

Boken tar opp temaer som miljøvern, nord-sør-konflikt og imperialisme, og har en meget kritisk holdning til den europeiske tankegang og væremåte. Figuren «Mino», som ble introdusert av Nygårdshaug i boken Mengele Zoo, dukker også opp i denne boken.

Referanser[rediger | rediger kilde]


litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.