Hilton of Cadboll Stone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hilton of Cadboll Stone: Den sekulære siden som peker mot land, plassert i Easter Ross. Dette er en kopi laget av steinhuggeren Barry Grove.

Hilton of Cadboll Stone er en piktisk stein (klasse II) som ble avdekket ved den skotske landsbyen Hilton of Cadboll på halvøya Tarbat i Easter Ross i 1811.

Steinen eller bautaen er en av de mest praktfulle av piktiske steinene. På den siden som er vendt mot sjøen er det et kristent kors og på motsatt side er det verdslige inskripsjoner. De siste er utskårete eller graverte, piktiske symboler i form som månesigd, V-stav og dobbeldisk og Z-stav[1]: en jaktscene som inkluderer en kvinne som bærer en vid, halvveis ringformet brystnål og rir på hest i en sidesal.

Steinen var tidligere i nærheten av et kapell rett nord for landsbyen. Da steinen ble gjenfunnet var siden med korset allerede blitt mishandlet. Korset var blitt skrapet av for å gi plass til en gravstein. Et grovt innskåret våpenskjold med inskripsjonen Alexander Duff og hans tre hustruer er datert 1676, men deretter funnet for tung til å bli transport til Fearn Abbey noen km unna, og lagt igjen. Etter at den ble gjenoppdaget på nytt på 1800-tallet ble den etterlatt i skur inntil den på 1860-tallet ble fjernet av familien Macleod av Cadboll som reiste den ved vegen til Invergordon Castle.

Der forble steinen inntil 1921 da det ble donert til British Museum. At steinen ble flyttet ut av Skottland førte til oppstyr hos skottene og allerede det samme året ble den levert tilbake. Den ble deretter oppbevart i Skottlands Nasjonalmuseum i Edinburgh hvor den fortsatt er. En kopi er blitt formgitt og utskåret av Barry Grove og deretter reist på det opprinnelige funnstedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De engelske betegnelsene for de piktiske symbolene, som er mystiske ved at de ikke er tolket, er «crescent», «V-rod», «double disk», «Z-rod», og viser til symbolenes form eller utseende.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Scott, Douglas, The Stones of the Pictish Peninsulas, (Hilton Trust, 2004)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]