Hilmohaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hilmohaugen husmannsplass ligger i Hilmo, ca. 15 km fra Tydal sentrum.

Plassen ble rydda og bebygd omkring 1850, og den ligger vakkert til på et høydedrag med storslått utsikt over dalen. Tunet består av fire bygninger som danner et åpent firkanttun.

Uthuset er plassert i skogbrynet et stykke bakenfor tunet.

Våningshuset er en toetasjes laftet tømmerbygning. Kjøkkenet / oppholdsrommet har umalt panelkledning med to kraftig, rødmalte dører. Dørspeilene er dekorert med stilistiske trær, et typisk dekormotiv for regionen. De andre rommene har ubehandlede tømmervegger.

Husmannsplassen var bebodd til 1980, men inventar og løsøre skriver seg i hovedsak fra 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Inventaret består av møbler, husgeråd, tekstiler, redskaper og diverse løsøre.

Samlingen omfatter også mer personlige ting som fotografier, brev og bilder som gir et nært og personlig bilde av menneskene som har bebodd plassen i ca. 150 år.

Bortsett fra jord og skog ble Hilmohaugen med innbo og løsøre testamentert til Tydal kommune i 1980, og plassen har siden 1982 fungert som museum.

Museet gir et svært personlig bilde av et hjem som i hovedsak har vært uberørt av endringer i årenes løp. Her har slekter bodd og etterlatt sine personlige spor.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tydal kommune (som har gitt tillatelse til å bruke stoff fra nettsida).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]