Heterocheilidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heterocheilidae
Nomenklatur
Heterocheilidae
McAlpine, 1991
Hører til
høyere fluer (Cyclorrhapha),
tovinger (Diptera),
vingede insekter
Økologi
Antall arter: 2, én art i Norge
Habitat: havstrender
Utbredelse: Holarktis (Europa og Nord-Amerika)
Inndelt i

Hetercheilidae er en liten familie av middelsstore til store, kraftige fluer som lever ved havet. De ligner tangfluer og tarefluer Helcomyzidae, og blir av og til regnet til den sistnevnte familien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, noe kraftige fluer med litt langstrakt kropp. Hodet er stort, fasettøynene forholdsvis små, de møtest ikke i pannen hos hannene. Kinnene under fasettøyet er høyere enn øyet. Ansiktet er flatt, med en grunn grop under hver antenne. Antennene har et nesten kulerundt tredje ledd, en lang antennebørste (arista) sitter festet oppe på dette leddet nær roten. Langs øynenes innerkant og i bakhodet er det flere kraftige børster. Thorax har kraftige børster både på sidene av ryggen og langs midten, på sidene med et par kraftige børster på meron og ellers med lange, fine hår. Beina er forholdsvis korte, tett hårete. Vingene har tydelige årer, forkanten mer korte, stive børster og ingen brudd. De lange vingeårene i vingens ytre del løper nesten parallelt. Vingen er kledt med mikroskopiske hår (microtrichia). Larvene er av den vanlige, maggot-lignende typen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene lever ved havstrender, på steder der det er vasket opp tare, som larvene utvikler seg i.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det er en nordlige gruppe som er kjent fra Europa og fra Alaska.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slekten Heterocheila har ofte vært plassert i familien tarefluer Helcomyzidae.

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

McAlpine,D.K. 1998. Family Heterocheilidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 341-347. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]