Hero of Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hero of Israel

Hero of Israel (hebraisk: גיבור ישראל, helt av Israel) er en israelsk militær utmerkelse som ble tildelt i Den arabisk-israelske krig 1948.

Etter at Israels forsvar (IDF) ble grunnlagt i mai 1948, var det ikke etablert et system for militære dekorasjoner. Mange soldater hadde utmerket seg i kampene og ble anbefalt av sine offiserer for utmerkelser. Det ble satt ned en komité for å utarbeide et system av dekorasjoner, og de laget en konkurranse der publikum ble invitert til å utforme medaljer. Våren 1949 var det fortsatt ikke tatt noen beslutninger på offisielle militære dekorasjoner. Det ble da bestemt at 12 dekorasjoner skulle gis til et utvalg soldater som var representative for de ulike forsvarsenhetene og som hadde utmerket seg ved den høyeste grad av heltemot.

Tallet 12 har en symbolsk betydning, basert på de tolv stammer av Israel. Tittelen Hero of Israel ligner den russiske utmerkelsen, Hero av Sovjetunionen. Den nyetablerte israelske landet hadde tette bånd til Sovjetunionen.

Prisutdelingen ble holdt den 17. juli 1949. Etter en militærparade var det President Chaim Weizman, Statsminister David Ben-Gurion og forsvarsminister Yaakov Dorisom tildelte dekorasjonen til mottakerne eller deres pårørende. 4 priser ble gitt Posthumt.

Etter denne seremonien fortsatte komiteen å arbeide med et system av dekorasjoner, uten å nå en løsning. Hero of Israel ble aldri tildelt på nytt. I stedet ble den i 1970 ble den erstattet med Medal of Valor. Alle mottakere av Hero of Israel mottok automatisk Medal of Valor også.

Design[rediger | rediger kilde]

Utmerkelsen består av en rød sløyfe dekorert med Israels riksvåpen i gull.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]