Henry Norris (manager)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Norris
Født23. juli 1865
London
Død30. juli 1934 (69 år)
London
Beskjeftigelse Politiker, gründer, forretningsdrivende
Parti Det konservative parti
Nasjonalitet Storbritannia

Sir Henry George Norris (født 23. juli 1865, død 30. juli 1934) var en engelsk forretningsmann, politiker og direktør i fotballen. Han er mest kjent som styreformann i både Fulham og Arsenal, spesielt den tvilsomme episoden der han fikk Arsenal, på bekostning av rivalene Tottenham, opp i øverste divisjon i 1919 til tross for at Arsenal hadde endt på femteplass i serien.

Business og politikk[rediger | rediger kilde]

Norris tjente sin formuet ved å jobbe med eiendommer og bygge hus i Sør- og Vest-London, og i Fulham generelt. Senere ble han ordfører for Metropolitan Borough of Fulham, altså et område i London, og representerte partiet Conservative MP fra 1918 til 1922. Han fikk også priser som takk for hans bidrag for England og Den Britiske Arme under den første verdenskrig. Han bidro også mye til med kirkemiljøet i London.

Fulham Football Club[rediger | rediger kilde]

Norris var ikke bare glad i politikken, han var også en stor fotballfan. Han ble da direktør i Fulham, på samme tid som de rykket opp til det de i England kaller The Championship, eller i Norge 1.divisjon. Han hadde også en indirekte rolle i stiftelsen av Chelsea FC. For etter å ha takket nei til å spille på Stamford Bridge, ville da Gus Mears, mannen med tilbudet, starte en egen klubb til å spille fotball der.

Arsenal Football Club[rediger | rediger kilde]

I 1910 ble han da formann og aksjeholder i Woolwich Arsenal, det laget vi i dag kjenner som Arsenal FC. Laget slet økonomisk på den tiden, og Norris, som da var i både Fulham og Arsenal, skulle hjelpe klubben noe voldsomt.