Henri-Jean Guillaume Martin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henri-Jean Guillaume Martin
Martin, Henri-Guillaume, peintre, BNF Gallica.jpg
Henri Martin omkring 1882
Født Henri Jean Guillaume Martin
5. august 1863
Frankrike Toulouse
Død 12. november 1943 (80 år)
Frankrike Labastide-du-Vert nær Cahors
Nasjonalitet fransk
Medlem av Académie des Beaux-Arts
Utmerkelser kommandør av Æreslegionen
Utdannelse kunstakademiet i Toulouse
Periode postimpresjonisme og pointillisme
Inspirert av Jules Garipuy
Inspirerte Henri Doucet

Henri-Jean Guillaume Martin (født 5. august 1860 i Toulouse, død 12. november 1943 i Labastide-du-Vert i nærheten av Cahors) var en fransk postimpresjonistisk maler.

Henri-Jean Martin var født i Toulouse som sønn av en fransk møbelsnekker og en mor av italiensk herkomst. Han startet sin karriere i 1877 ved kunstakademiet i Toulouse (École supérieure des beaux-arts de Toulouse) som en elev av Jules Garipuy. Han gikk også i lære hos Henry-Eugéne Delacroix. I 1879 flyttet han til Paris, og med hjelp av et stipend ble han i stand til å studere i studioet til Jean-Paul Laurens. I 1883 fikk han sin første medalje ved Parissalongen, hvor han holdt sin første utstilling i 1886.

I 1884 ble Martin tildelt et stipenid for en studietur i Italia. Der studerte han verkene til skikkelser som Giotto og Masaccio. Hans bidrag til Parissalongen i 1889 ga ham gullmedaljen for et arbeide som er blitt beskrevet som pointillisme. I 1896 ble han tildelt korset av æreslegionen, hvor han i 1914 ble utnevnt til kommandør. Under verdensutstillingen i 1900 ble han tildelt den høyeste utmerkelsen for sitt arbeide. I løpet av denne perioden ble han en nær venn av skulptøren Auguste Rodin. Den 24. november 1917 ble han medlem av seksjonen for malerkunst innenfor l'Académie des Beaux-Arts, som ble ledet av Gabriel Ferrier.

Martin var rosenkorser og deltok i 1893 i utstillingen salons de la Rose-Croix (La Rose-Croix esthétique), en kunstnerisk bevegelse innenfor symbolismen som ble grunnlagt av Joséphin Péladan i 1890, og som prøvde å oppfange de esoteriske strømningene på slutten av 1800-tallet.

Martin er en av de mest verdsatte kunstnerne fra den tredje franske republikk. Sammen med verker av sine kunstnervenner Paul Pujol, Jean-André Rixens og Paul Gervais, pryder hans malerier kapitolen i Toulouse, der også den sentrale hallen bærer hans navn. Verker av Martin var utstilt ved universitetet Sorbonne i 1908, Hôtel de Ville i Paris og Palais de l'Élysée, også i 1908, statsrådet i Frankrike fra 1914 til 1922 og ordførerkontoret i det femte distrikt i 1935.

Martins introverte temperament fikk han til å flytte fra Paris. Etter et tiårs søken etter et ideélt hjem, kjøpte han Marquayrol, et hus med utsikt over La Bastide du Vert, i nærheten av Cahors. Han fremførte sine beste arbeider i dette nye beroligende miljøet, og døde der den 12. november 1943.

Hans virke som neoimpresjonist er ikke oppfattet som revolusjonerende. Han er likevel blitt satt i samme klasse som den verdenskjente symbolistiske maleren Pierre Puvis de Chavannes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]