Henning Matzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henning Matzen
Født28. des. 1840Rediger på Wikidata
Rehbergholz
Død18. juli 1910Rediger på Wikidata (69 år)
Ronneby
BeskjeftigelsePolitiker, dommer Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
NasjonalitetDanmark
Medlem avFolkerettsinstituttet (1892–)
ArbeidsstedKøbenhavns Universitet

Henning Matzen (født 28. desember 1840 i Rebbjærgskov i Angel, død 18. juli 1910 i Ronneby) var en dansk jurist, rettshistoriker, politiker og professor ved Københavns Universitet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av en vever. Den eldre broren, som var skoleinspektør, sørget at han fikk høyere skolegang og ble opptatt ved Flensborg latinskole. Derfra ble han student i 1859 og studerte rettsvitenskap ved Københavns Universitet. Han tok juridisk embetseksamen i 1864. I 1867 besvarte han universitetets prisoppgave med en avhandling om panteretten etter eldre dansk rett, og ble tildelt gullmedaljen. Året etter ble han utnevnt til Carl Georg Holcks etterfølger som professor ved universitetet. Før han tiltrådte stillingen fikk han anledning til å foreta en studiereise til Paris, Zürich og Wien fra 1869 til 1870.

Som professor underviste Matzen i dansk statsrett. Han utga en oversikt over forfatningsrett i tre bind som kom i flere reviderte utgaver. Senere underviste han også i kirkerett og utga en Haandbog over den danske Kirkeret (1889). Etter Johannes Nellemanns avgang i 1875 overtok han undervisningen i rettshistorie. I 1880 ble han utnevnt til ekstraordinær assessor i Høyesterett. Han var universitetets rektor for året 1892–1893.

Matzen ble innvalgt i Landstinget fra København i 1879. Her var han leder for Højres representanter. I 1883 deltok han i stiftelsen av Højres Arbeider- og Vælgerforening i København, og deltok samme år utarbeidelsen av Højres program. I de samme årene utfoldet han en stor aktivitet som politisk taler. Han var en av de fremste tilhengerne av Estrups provisoriepolitikk. Fra 1894 til 1902 var han formann i Landstinget.

Til Københavns Universitets jubileum i 1879 skrev Matzen universitetets rettshistorie i to bind. Ved jubileumsfesten ble han utnevnt til æresdoktor.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]