Hengt parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Resultatet etter Det britiske valget i 2010 der verken Labour (rød) eller Tory (blå) fikk flertall av parlamentsplassene (hengt parlament), noe som førte til at Tory dannet en koalisjonsregjering med Liberaldemokratene (gul).

Hengt parlament (engelsk: Hung Parliament) er et begrep som brukes i topartisystem, først og fremst i Storbritannia, om en situasjon der ingen av de to store partiene har fått rent flertall etter et parlamentsvalg, og dermed ikke kan danne flertallsregjering alene. Storbritannia har i moderne tid hatt to hengte parlament; etter valget i 1974 og etter valget i 2010.

Situasjonen med et hengt parlament løses ved dannelsen av en mindretalls- eller koalisjonsregjering, men dette regnes som problematisk. Dette i motsetning til land med forholdstallsvalg, som for eksempel Norge, der mindretalls- og koalisjonsregjeringer er normen mer enn unntaket. I land med proporsjonelle valgsystem kan det imidlertid oppstå blokker av partier, og hvis ingen av de store blokkene oppnår flertall oppstår en situasjon som minner om hengt parlament. Ved Riksdagsvalget i Sverige 2010 var det for eksempel to klare blokker: De rödgröna og Alliansen, men ingen av de to blokkene oppnådde rent flertall.