Helligtrekongerskavalkade (Spania)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Mageren Baltazars deltakelse i kavalkaden i El Puerto de Santa María.

Helligtrekongerkavalkadene (på spansk: Cabalgata de Reyes Magos ) er en tradisjonell spansk skikk som utspiller seg 5. januar i omtrent alle spanske byer, og i noen byer og landsbyer i Mexico. Opptoget med folk kledd ut som «De tre vise menn» (tradisjonelt gjengitt som Melkior, Caspar og Baltazar) rider gjennom gatene mens deres pasjer kaster sukkertøy til barna på fortauene, er en senere variant av det middelalderlige stjernespillet (epifania) omkring fødselsmysteriet.

Feiringen er en opptakt til den årlige kirkelige festen på Helligtrekongersdagen eller Herrens åpenbaringsfest den 6. januar.

Opptoget[rediger | rediger kilde]

Når kvelden kommer, går barna tidlig til sengs, og når de våkner, finner de gaver som De hellige tre konger har etterlatt seg og som barna tidligere, gjennom ønskebrev, har bedt dem om. Etter tradisjonen kan de hende at de barna som ikke har oppført seg bra det forutgående året ikke får godteri, men kull eller får ris med sopelimen, noe som mer er en trussel enn noe som praktiseres. Derimot er risingen blitt et populært motiv i illustrasjonskunsten.

En offisiell begivenhet[rediger | rediger kilde]

Kavalkaden gjennom Madrids gater overføres direkte av den spanske fjernsynsstasjonen TVE. Kavalkaden i Alcoy er den eldste i verden, og er et trekkplaster for spansk turisme.

Codex av Auto de los Reyes Magos.

Se også[rediger | rediger kilde]