Heisei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tokyo i heisei-perioden.

Heisei (平成, oversatt «oppnå fred») er en herskerdevise som også navngir en æra i den japanske epokeregningen. Heisei-perioden startet i og med keiser Akihitos tronbestigning i 8. januar 1989 (heisei 1, utlest heisei gannen) og endte med hans abdikasjon 30. april 2019. Reiwa (令和) er perioden som etterfulgte Heisei. Etter meijiperioden benyttes regjeringsperiodens navn som posthumt navn for respektive keiser. Keiser Akihito kommer altså ikke til å kalles «Heisei-keiseren» så lenge han lever.

Navnet på perioden er hentet fra to kinesiske klassikere: Shiji og Shujing. I Shiji forekommer tegnene i sitatet 内 (indre fred og ytre blomstring), og i Shujing i sitatet 地 (fredelig land og klar himmel).

Navnet i kulturen[rediger | rediger kilde]

Heisei figurerer blant annet i tittelen til en populær japansk film fra 1990-årene – Pom Poko (1994s største japanske filmsuksess). Dens japanske tittel 平成狸合戦ぽんぽこ (Heisei tanuki gassen ponpoko) betyr «Heisei-periodens mårhundskrig pompoko». Tittelen spiller hen til at mårhundenes kamp for sitt livsrom er en moderne kamp. Den japanske periodeinndelingen etter keisere gjøres det også i noen grad narr av i filmen, der fortelleren i innledningen deklamerer «I Pompokos 31e år…»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Heisei Tanuki Gassen Pom Poko". Nausicaa.net. Lest 15. juni 2013. (en)