Hopp til innhold

Heinz-Herbert Karry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heinz-Herbert Karry
Født6. mars 1920[1][2][3]Rediger på Wikidata
Frankfurt
Død11. mai 1981[1][2][3]Rediger på Wikidata (61 år)
Frankfurt
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Hessens landdag Rediger på Wikidata
Utdannet vedHelmholtzschule
PartiFreie Demokratische Partei
NasjonalitetTyskland
UtmerkelserStort fortjenstkors med stjerne og skulderbånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden

Heinz-Herbert Karry (født 6. mars 1920 i Frankfurt am Main, død 11. mai 1981 samme sted) var en tysk politiker (FDP). Han var ble regnet for å tilhøre den markedsliberale fløyen i sitt parti. Selv beskrev han seg som høyreliberal.

Karry var medlem av Hessens landdag fra 1960 til 1978 og formann for FDPs fraksjon fra 1968 til 1970. Fra 1970 til sin død var han handelsminister og visestatsminister i Hessen. Karry drev en svært aktiv handelspolitikk på vegne av delstaten Hessen, gjennom besøk i bl.a. Folkerepublikken Kina, som på denne tiden åpnet for utenlandske investeringer, og arabiske land. Han engasjerte seg også for gjenoppbyggingen av Alte Oper i Frankfurt.

Heinz-Herbert Karry ble skutt mens han sov i sin bolig i Frankfurt-bydelen Seckbach den 11. mai 1981. Den venstreekstreme terrorgruppen Revolutionäre Zellen tok senere på seg ansvaret for ugjerningen. Terrororganisasjonen oppgav som motiv at Karry var ansvarlig for byggingen av atomkraftverket Biblis, Frankfurt lufthavns nye vestlige rullebane, tallrike motorveier og for våpenleveranser til kriseregioner. Gjerningsmennene er ikke tatt. Karry var dermed den første tyske minister i etterkrigstiden som ble offer for terrorisme.

Ved drapet på Karry skal Joschka Fischer ha vært ufrivillig involvert. Fischer hadde i 1973 lånt bort sin bil som ble brukt til transport av de stjålne våpnene som senere ble brukt ved drapet. Fischer hevdet å ha gitt terroristen Hans-Joachim Klein lov å låne bilen kun for at han skulle installere en ny motor. Først senere ble han kjent med at bilen var brukt til å transportere våpen.

I Frankfurt ble Rotenburger Straße omdøpt til Heinz-Herbert-Karry-Straße etter ministerens død.

Karry, som hadde en jødisk forelder, hadde vært tvangsarbeider under nazistenes regime.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Vera Karry, www.lagis-hessen.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b oppført som Maria Schrefel, www.lagis-hessen.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Heinz Herbert Karry, Munzinger IBA 00000012822, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]