Heinrich Plütschau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heinrich Plütschau
Født1676
Wesenberg, Mecklenburg
Død4. januar 1752[1]
Beidenfleth, Holstein
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Heinrich Plütschau (født i 1676 i Wesenberg i Mecklenburg, død 4. januar 1752[1][2] i Beidenfleth i Holstein) var sammen med Bartholomäus Ziegenbalg de første protestantiske misjonærer i India.[3]

Plütschau studerte teologi ved universitetet i Halle, hvor han kom i kontakt med August Hermann Francke, en ledende tysk protestantisk teolog, pietist og pedagog. På forespørsel fra Kong Frederik IV ble Plütschau og Ziegenbalg foreslått av Joachim Lange til å bli protestantiske misjonærer for Den danske Halle-misjonen. De skulle bli de første protestantiske misjonærer utenfor Europa og Nord-Amerika, med base i den dansk-norske kolonien Trankebar. De ankom kolonien på Indias sørøstkyst i 1705.

De hadde en tro på at den beste forkynningen gikk gjennom lesing og at det skjedde med lokalbefolkningens eget språk og egen kulturelle kontekst. Plütschau og Ziegenbalg lærte seg tamilsk og til å forstå hinduismen. De etablerte sammen en skole i Trankebar.

I 1711 dro Plütschau tilbake til Tyskland på grunn av helsen. Fra 1714 til 1750 arbeidet han som luthersk pastor i Beidenfleth.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Werner Raupp: Plütschau, Heinrich. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 7, Bautz, Herzberg 1994, ISBN 3-88309-048-4, Sp. 757–758 (med detaljert bibliografi).

Referanser[rediger | rediger kilde]