Havbørsteormer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Havbørsteormer
Ubestemte havbørsteormer (Sabellida)
Ubestemte havbørsteormer (Sabellida)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polychaeta
Grube, 1850
Norsk(e) navn: havbørsteormer,
mangebørsteormer,
mangebørstemakker,
flerbørstemarker
Hører til: leddormer,
protostomier,
dyr
Antall arter: 10 000
Habitat: marine bunnsedimenter
Utbredelse: alle verdenshav
Delgrupper:

Hav- eller mange- eller flerbørsteormer er en delgruppe av leddormene. Som navnene antyder, er samtlige artene havlevende, og de fleste er kjennetegnet ved at de bærer mange «børster», dvs. spesielle hår.

Kjente delgrupper eller arter av havbørsteormene er fjæremakker, nereider og poseorm.

Havbørsteormene er segmentert, som betyr at kroppen består av mange ledd, som stort sett inneholder det samme settet med organer (metameri). Det fremste leddet (protostomium eller «hodet», som egentlig ikke regnes som ledd, men ligger foran disse) har flere særtrekk: ett par nuchalorganer (som er smaks- eller lukteorganer) og flere vedheng, som omtales som antenner, palper eller tentakler. Selv om disse egenskapene er nokså karakteristiske, kan de allerede ha vært til stede i stamarten til samtlige leddyr. Man har ikke funnet noen egenskaper som med sikkerhet må ha oppstått i en eventuell stamart av havbørsteormene. Derfor er det svært usikkert om havbørsteormene egentlig utgjør en naturlig gruppe. Det kan altså hende at enkelte delgruppe er nærmere beslektet med belteormene, selv om det ikke er klart hvilke dette skulle ha vært.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har man inndelt havbørsteormene i urleddormer («Archiannelida»), fritt bevegelige ormer («Errantia») og ormer som graver i sedimentet («Sedentaria»). Denne inndelingen kan være økologisk meningsfull, men gjenspeiler på ingen måte slektskapsforholdene. Disse er fremdeles uavklarte.

Samtidig har fylogenetiske analyser vist at flere tidligere gåtefulle grupper faktisk er delgrupper av havbørsteormene (eller av noen av havbørsteormenes delgrupper). Dette gjelder for:

Også myzostomidene har lenge blitt regnet til havbørsteormene, men det kan hende at de er nærmere beslektet med hjuldyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Polychaeta – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Polychaeta – detaljert artsinformasjon