Segment (zoologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ryggraden består av mange virvler eller segment.

Segment, innen biologien er ett ledd, en del av flere. I zoologien finnes segmenter i flere dyregrupper. Hos virveldyr, som ryggstrengdyr er ryggraden satt sammen av segmenter eller virvler. Segmenter finnes også hos de virvelløse dyrene, kanskje særlig i gruppen leddyr.

Insekter har 15 segmenter i kroppen like etter klekking, under utviklingen vokser noen av segmentene sammen og danner kroppsavsnitt, eller tagma. Det kjønnsmodne insektet (imago) har tre slike tagma, hodet, brystet og bakkroppen. Disse kroppsavsnittene kan være helt sammenvokst eller de kan være bevegelige. Bryststykket (thorax) hos insekter er sammmenvokst til en ubevegelig enhet, men består av opprinnelig av tre segment. På hvert av de tre segmentene finnes et par bein, og på det midterste og det bakerste segmentet finnes vingene. Bakkroppen derimot, består av mange segment, som vanligvis er ganske bevegelige.

Kroppen hos edderkopper har også mange segment, men disse er lite synlig og bevegelige, de er godt sammenvokst og danner to tagma, en forkropp og en bakkropp. Tusenbein har derimot lett synlige segment, ofte er de ganske likeformige.

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.