Hatsune Miku

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utgitt 31. august 2007[1]
Nyeste versjonHatsune Miku NT
PlattformPC
OperativsystemMicrosoft Windows, MacOS
Nettstedec.crypton.co.jp (ja)

Hatsune Miku (japansk: 初音ミク) er en virtuell sanger utviklet av Crypton Future Media og opprinnelig illustrert av KEI. Hun ble først utgitt i 2007 til VOCALOID2. Stemmen er basert på Saki Fujita, som er en japansk stemmeskuespillerinne. I 2013 ble Miku oppgradert til VOCALOID3 og fikk i tillegg en engelsk stemme. Seinere, i 2016, ble hun oppgradert til Hatsune Miku V4X til VOCALOID4 og dette er i tillegg den siste utgivelsen til Vocaloid. I november 2020 lanserte Crypton Hatsune Miku NT til sin egen vocal editor Piapro Studio.

Karakteren blir framstilt som en 16 år gammel jente med lange turkise musefletter og japansk skoleuniform. Den japanske illustratoren Kei Garou skapte henne etter oppdrag av Crypton.

Miku bruker Crypton sin Vocaloid 1, Vocaloid 2, Vocaloid 3 og Vocaloid 4 syngesyntetiske programvare. Hun også er på Crypton Future Media sin Piapro Studio, en original, "standalone" syngesyntetisk programvare. Hun var den andre Vocaloiden som har blitt solgt med Vocaloid 2 programvaren og den første japanske Vocaloiden til å bruke den Japanske versjonen av Vocaloid 2 programvaren. Stemmen hennes er modellert etter den japanske lyd-skuespellerinne Saki Fujita.

Navnet for karakteren Hatsune Miku kommer fra å sette sammen den japanske kanji-en for første, (初, hatsu), lyd (音, ne), og framtid (ミク, miku), som betyr "den første lyden av framtiden".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «[Vocaloid2情報] VOCALOID 2『初音ミク』本日デビュー». Crypton Future Media. 31. august 2007. Arkivert fra originalen .