Vocaloid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logo oficial do software
Vocaloid demo – «Check It Out» (Leon)
Eksempel av editoren med sangen «Sakura sakura»

Vocaloid er en stemme-synthesizer-programvare utviklet av Yamaha Corporation i samarbeid med universitetet Pompeu Fabra fra Barcelona. Brukeren kan skrive inn en sangtekst og melodi og det vil syntetisere menneskelignende sang. Stemmene (voicebanks) som er tilgjengelig til Vocaloid blir kalt Vocaloids. Flere musikkselskaper lager Vocaloids, men virksomheten med de mest kjente er Crypton Future Media. De fleste Vocaloids blir solgt til det offentlige, men det finnes også private voicebanks. Hvem som helst kan bruke Vocaloid og mange selvstendige artister bruker det til å lage sanger. Noen selger også sanger de har lagd med Vocaloid på CD-er.

De fleste Vocaloids har en karakter tilknyttet stemmen. Når folk snakker om «en Vocaloid», mener de vanligvis både karakteren og stemmen. Den mest kjente Vocaloid er Hatsune Miku, som er utviklet av Crypton Future Media. Hun er berømt både i Japan og oversjøs. Eksempler på andre kjente Vocaloids er Kagamine Rin & Len, Megurine Luka, GUMI og vflower. De fleste Vocaloids er skapt for å synge på japansk, men det finnes også flere som kan synge på språkene engelsk, spansk, kinesisk og koreansk. Et eksempel på en engelsk Vocaloid er Oliver av PowerFX.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kenmochi Hideki var den første som hadde idéen til Vocaloid. Han kontaktet musikkselskapet Yamaha om hjelp for å lage Vocaloid. Prosjektet startet i mars 2000[1]. Opprinnelig skulle programvaren gå under navnet "Daisy", basert på sangen Daisy Bell, som var den første sangen synget av en datamaskin[2]. Engelske og japanske versjoner av Vocaloid ble utviklet på samme tid. Vocaloid tok tre til fire år å lage. Det var veldig vanskelig å få Vocaloid til å høres menneskelig ut. Vocaloid ble først annonsert på den tyske Musikmesse i 2003. De første Vocaloids var Leon og Lola, som sang på engelsk. De ble utgitt i 2004. De var en suksess, men var ikke veldig populære.

Senere oppdaterte Yamaha programvaren til VOCALOID2. Den første japanske Vocaloid for VOCALOID2 var Hatsune Miku. Miku ble skapt av selskapet Crypton Future Media, Inc. Da Crypton annonserte Hatsune Miku i 2007, ble hun en sensasjon på den populære japanske nettsiden Nico Nico Douga, som er lik YouTube. Noen tror at Miku ble så populær fordi hun har en attraktiv eller søt maskot.

Miku ble deretter populær over hele Japan, og andre steder rundt i verden. Andre selskaper la merke til hvor populær Miku var, som fikk de til å også lage Vocaloids. Nå finnes det et bredt utvalg av Vocaloids, tilgjengelig i 5 språk[3]. Programvaren har blitt svært populert mange steder.

I 2011 ble Vocaloid oppdatert til VOCALOID3, med forbedringer i alle språk og i 2014 til VOCALOID4, med forbedringer spesielt på engelsk side.

Den nyeste utgivelsen av programvaren er VOCALOID5, som ble utgitt i 2018.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]