Vocaloid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vocaloid demo – «Check It Out» (Leon)

Vocaloid er en programvare som lager en stemme. Det er skapt av Yamaha, et firma som selger musikkinstrumenter. Brukeren kan skrive inn en sangtekst og en melodi, og det vil synthesizere «synge». Mange lager Vocaloider, men virksomheten med de mest kjente Vocaloidene er Crypton Future Media. De fleste selger Vocaloidene sine til det offentlige, men noen gjør det ikke. Hvem som helst kan bruke Vocaloid, og mange lager sanger med det. Noen selger også sanger de har lagd med Vocaloid på CD-er.

Fleste Vocaloider har en karakter tilknyttet stemmen. Når folk snakker om «en Vocaloid», mener de vanligvis både karakteren og stemmen. Den mest kjente Vocaloiden er Hatsune Miku. Hun er berømt i Japan. Andre kjente Vocaloider er Kagamine Rin og Len, Kaito og Gumi. De fleste Vocaloider er skapt for å synge på japansk, men noen synger på andre språk som engelsk og spansk. Et eksempel på en engelsk Vocaloid ville være Oliver.

Historie[rediger | rediger kilde]

En mann med navn Kenmochi Hideki var den første som hadde idéen til en Vocaloid. Han spurte Yamaha, et musikkselskap, om hjelp til å lage Vocaloider. Engelske og japanske versjoner av Vocaloid ble utviklet på samme tid. Vocaloid tok år å lage. Det var veldig vanskelig å få Vocaloidene til å høres menneskelige. De første Vocaloidene var Leon og Lola, som sang på engelsk. De ble utgitt i 2004. De var en suksess, men var ikke veldig populære.

Senere, oppdaterte Yamaha programvaren og kalte det VOCALOID2. Den første japanske Vocaloiden for VOCALOID2 var Hatsune Miku. Miku ble skapt av selskapet Crypton Future Media, Inc. Da Crypton annonserte Hatsune Miku i 2007, ble hun en sensasjon på den populære japanske nettsiden Nico Nico Douga, som er lik YouTube. Noen tror at Miku ble så populær fordi hun har en attraktiv eller søt maskot.

Miku ble deretter populær over hele Japan, og andre steder rundt om i verden. Andre selskaper la merke til hvor populær Miku var. Dette fikk andre selskaper lyst til også å lage Vocaloider. Nå er det mange Vocaloider. Programvaren er svært populært mange steder nå.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]