Haruspex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modell av fårelever som er funnet i Picenum med etruskiske inskripsjoner.

Haruspex (flertall harispices) var en etruskisk prestetype som også hadde stor betydning på den romerske statskult lenge etter at den etruskiske sivilisasjon og kultur var forsvunnet. Blant hettittene og babylonerne fantes det en lignende prestefunksjon, og ritualene kan derfor opprinnelig ha kommet fra samme område.

En haruspex tok varsler og fortolket dem ut fra særlige systemer som var overlevert fra forgjengerne. Et av dem var lesning av dyreinnvoller, spesielt leveren, som på gresk ble kalt hepatoskopi («lever-skue»). Til dette benyttet presten antagelig en modell av en lever som var framstilt i leire eller metall. Flere slike modeller er blitt funnet i arkeologiske utgravninger, blant annet i italienske Piacenza i 1877. Denne modellen av bronse hadde etruskiske inskripsjoner av guder for hvert område på leveren. Kunnskapen om haruspex finnes i boken Libri Tagetici som er en samling tekster tilskrevet guden Tarchies (latin Tages) i den etruskiske mytologien.

Haruspices ble ofte benyttet av romerske myndigheter som varseltydere og embetsmenn og generaler fikk gjerne knyttet en haruspex til seg som fungerte som en religiøs rådgiver i deres arbeid. Dette embetet var arvelig og kun forbeholdt visse slekter. I tillegg fantes de spåmenn som stilte sine evner til rådighet for private, disse ble også kalt for haruspices, men disse ble gjerne betraktet med mistenksomhet fra offisiell side, og de romerske myndighetene forsøkte flere ganger å begrense deres aktiviteter eller forby dem helt.

Under ritualene ble følgende ritualer lest opp:

 1. TULAR EISNA SATH!
 2. TA SACNI!
 3. AC EISI NERICN VACL!
 4. APLU! THUI SRENAR TEV!
 5. FLERCHVA RATUM TUR!
 6. IKAN NETSVIS ALPNU APLUS TURUCE.
 7. VERS RACHTI!
 8. TURMS HATHRTHI!
 9. THUI MUR TEVC SRENARTN!
 10. TURMS THUNZ: SUTH!
 11. TURMS ESLZ: ZICH!
 12. TURMS CIZ: MINI TES!
 13. NETSVIS SACCE!
 14. ZERI UTU RATUM!
 15. EISAR IPA LUCAIR THUI UTICE!

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]