Harriet Scheie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harriet Scheie
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Haakon VIIs Frihetsmedalje, Deltagermedaljen, War MedalRediger på Wikidata

Harriet Scheie (født i 1918) var en norsk motstandskvinne under andre verdenskrig. Hun deltok i motstandsarbeidet ved å arbeide for Sentralledelsen i Hjemmefronten.

Scheie var opprinnelig fra Rjukan[1][2], der Norsk Hydro hadde et av sine produksjonsanlegg. Hun var jevnaldrende med Gunnar Sønsteby, og de gikk i samme klasse på skolen.[3] Da andre verdenskrig brøt ut, ble Sønsteby en av de mest sentrale norske motstandsmennene. Han hadde et stort nettverk av kontakter, og opplyste i ettertid at han blant annet hadde samarbeidet med Harriet Scheie i to år under krigen.[3]

Under andre verdenskrig var hun ansatt som sekretær ved Hydros hovedkontor i Oslo.[4] I den stillingen fikk hun i januar 1944 tilgang på informasjon om okkupasjonsmaktens planer om å sende tungtvannsbeholdningen på Vemork-anlegget i Rjukan, av gårde til Tyskland. Hun formidlet denne kunnskapet i et brev som hun ga til sin kontakt i Hjemmefronten, Rolf Lindgaard.[4] Lindgaard var telegrafist, og var en av dem som drev den illegale telegrafstasjonen TRICORN i Marka utenfor Oslo og i Bærum – for de øvrige motstandsfolkene var han kjent under dekknavnet «Kim».[5] Stasjonen TRICORN var i drift et års tid, på ulike steder i Marka, fra november 1943 til høsten 1944.[4] Lindgaard formidlet innholdet i Scheies brev til norske militære myndigheter i England, og derfra ble rapporten om den forestående tungtvanntransporten sendt videre til Knut Haukelid, som befant seg i dekning i Rjukan-området. Haukelid og hans menn gjennomførte deretter en aksjon mot ferjen som skulle frakte tungtvannet over Tinnsjøen, for å hindre at tungtvannet nådde frem til våpenfabrikken i Tyskland.[4]

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Harriet Scheie tildelt Haakon VIIs Frihetsmedalje, Deltagermedaljen med rosett og den engelske War Medal med eikegren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Barnas egne bidrag til "Lørdagskroken"». A-Magasinet. 13. september 1930. «(---) Harriet Scheie, 12 år, Bøen folkeskole, Rjukan (---)» 
  2. ^ «Otto Treiders Handelsskole». Akershus Arbeiderblad. 13. juli 1938. «har nu avsluttet sitt 56. skoleår. (---) Følgende 53 elever i det ett-årige gymnasium fikk utmerket godt: (---) student Harriet Scheie, Rjukan, 1.48 (---).» 
  3. ^ a b «(Intervju med Gunnar Sønsteby)». www.nb.no. Aftenposten. 16. april 1994. s. 14. Besøkt 1. mars 2022. «... jentene må heller ikke glemmes; uten dem hadde kampen vært nærmest umulig. Min klassevenninne Harriet Scheie Punderud bisto meg i to år i motstandsbevegelsen» 
  4. ^ a b c d Christensen, Trygve (1993). «TRICORN». Marka og krigen. T. Christensen. s. 115. ISBN 8299291607. 
  5. ^ «Rolf Lindgaard til minne». Asker og Bærums budstikke. 14. august 2002. «Lindgaard var utdannet som radiotelegrafist fra Tønsberg sjømannsskole og ble under dekknavnet «Kim» operatør for Hjemmestyrkenes Sentralledelse med radiostasjonen Tricorn.»