Harald Skjervold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Skjervold
Harald Skjervold (cropped).jpg
Født8. mars 1917Rediger på Wikidata
InderøyRediger på Wikidata
Død3. mai 1995Rediger på Wikidata (78 år)
ÅsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse UniversitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Harald Skjervold (født 8. mars 1917, død 3. mai 1995)[1] var en norsk landbruksforsker, født på Inderøy og bosatt på Ås. Han avla i 1959 sin doktorgrad ved Norges landbrukshøgskole,[2] som i dag heter Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Hans forskning og bidrag til utviklingen av norsk husdyravl og oppdrettsnæring gjorde ham internasjonalt kjent, og fikk store praktiske konsekvenser.

I perioden 1949–54 jobbet han som fylkesagronom i husdyrbruk i Oppland, før han fikk stillingen som forsøksleder ved Institutt for husdyravl på Ås.[1] Etter å ha avlagt doktorhandling ved instituttet jobbet han som professor og senere instituttleder.

Som forsker tok han tidlig i bruk moderne datateknologi, og sørget blant annet for at instituttet i 1980 fikk sin egen datatomograf til bruk i forskningen.[3] Utover 1960-tallet fattet han interesse for fiskeoppdrett som en mulig ny næring. Skjervold fikk etablert et oppdrettsanlegg på Sunndalsøra,[4] et arbeid som etterhvert resulterte i etableringen av Norsk Institutt for Akvakulturforskning. Skjervold var også tidlig interessert i genteknologi.

Skjervold hadde flere internasjonale forskningsopphold, og gjesteforeleste ved institusjoner over hele verden. Han utmerket seg med flere æresbevisninger, blant annet Ridder av 1. klasse ved St.Olavs Orden (1978) og æresdoktorater internasjonalt.[1] Et relieff av Skjervold, laget av Nils Aas, ble i 1996 oppført i universitetsparken i Ås.

I 1987 pensjonerte Skjervold seg, men fortsatte det vitenskapelig arbeidet resten av livet. Skjervold var gift med Gudrun, og han er far til Per Olav Skjervold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Standal, Nils, Vangen, Odd og Fimland, Erling (15. mai 1995). «Nekrolog - Harald Skjervold». Aftenposten: 11. 
  2. ^ «Harald Skjervolds avhandling et godt og nyttig arbeide». Aftenposten: 3. 19. februar 1959. 
  3. ^ Lippestad, Jenny (17. august 1984). «Norge fremst i husdyravl». Aftenposten: del 4, side 35. 
  4. ^ «Millionanlegg for ørret og laks legges til Sunndalsøra». Aftenposten: 18. 30. mars 1971. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]