Harald Brede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Betjent Harald Brede er en fiktiv person fra serien om Oslodetektiven Knut Gribb. Sammen med overkonstabel Finn Jerven er han Gribbs faste medarbeider, og opptrer ved detektivens side i brorparten av fortellingene. Brede er noen år eldre enn Gribb, og i de tidlige historiene var han noe av en kvinnebedårer, men ettersom serien og personene utviklet seg tok Brede etter hvert rollen som matglad, lett overvektig familiefar, mens rollen som kvinnebedårer ble overtatt av Jerven.

Brede er født og oppvokst på Toten, og i nyere hørespill fremstilles han med Hedmarksdialekt.

Brede beskrives slik av tidligere Gribb-produsent og Radioteater-sjef Nils Nordberg:

I hørespillene og de nyere Gribb-bøkene er Brede født 1890, på Toten. Hans eldre bror arvet gården, og Harald tok underoffisersskolen og søkte seg deretter til politiet – slik mange bondegutter gjorde på hans tid.

Han er den eneste av de tre som er gift, kona heter Marie og er født Evenrud, og å den tid vi møter ham, bor ekteparet Brede i en treværelses leilighet i Myklegårdsgate, like ved Harald Hårdrådes plass, og har tre mer eller mindre voksne barn, sønnen Lille-Harald og døtrene Tordis og Randi.

Brede har lyse krøller og blå, blide øyne, og måler 190 cm på strømpelesten. Han er en habil tungvekstbokser og vant i sine yngre år fire NM i brytning. Han er bomsterk og kan bøye jernstenger med nevene, men er ellers en godmodig og hjemmekjær mann som røyker snadde med Tiedemanns Blå Mix[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Knut Gribbs hjelpere». NRK. Besøkt 17. oktober 2015.